Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τις Φιλιππίνες Philipine

"Καμπανάκι" για σεισμικά θαλάσσια κύματα που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, δηλαδή έως την Ινδονησία!

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου στα ανοικτά των Φιλιππίνων.


Σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS), η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 41 χιλιομέτρων στα ανοικτά της νήσου Μιντανάο, 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας, διευκρίνισε το USGS.

Οι αρχές της ασιατικής χώρας ανέφεραν, πάντως, ότι δεν έχουν πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων προέτρεψε τους κατοίκους του Μιντανάο να παραμείνουν μακριά από τις ακτές καθώς το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε ότι υπήρχε κίνδυνος για σεισμικά θαλάσσια κύματα που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, δηλαδή έως την Ινδονησία.

Ωστόσο το ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας των Φιλιππίνων δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό, που σύμφωνα με το ίδιο είχε μέγεθος 7,2 βαθμών. Ο Ρενάτο Σολίντουμ, ο επικεφαλής του σεισμολογικού ινστιτούτου των Φιλιππίνων, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να εκκενωθούν περιοχές της νήσου Μιντανάο. Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο βάθος.

Κάτοικοι τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και βγήκαν από τα σπίτια τους όταν έγινε, αλλά οι περισσότεροι επέστρεψαν και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πανικού.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, μια περιοχή όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται συχνά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ένας καταστροφικός σεισμός ισχύος 7,1 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 220 ανθρώπους τον Οκτώβριο του 2013 στα νησιά που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις