Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο αεροπλανοφόρο που βγήκε από τα δικά της ναυπηγεία [εικόνες βίντεο]

H Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ολοκλήρωσε τη ναυπήγηση του πρώτου δικού της αεροπλανοφόρου.
Το στολισμένο με κόκκινες σημαίες σκάφος απέπλευσε απ’ το λιμάνι του Νταλιάν στη
βορειοανατολική Κίνα. Το πλοίο με το προσωρινό όνομα «Typ 001A» είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο που διαθέτει η χώρα. Η Κίνα είχε αγοράσει από το 1998 στην Ουκρανία ένα παλιό αεροπλανοφόρο σοβιετικής ναυπήγησης, το εκσυγχρόνισε και από το 2012 το χρησιμοποιεί με το όνομα «Liaoning».
Το νέο αεροπλανοφόρο μοιάζει με το «Liaoning», αλλά είναι μεγαλύτερο με μήκος 315 μ. και πλάτος 75 και διαθέτει περισσότερο χώρο για ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη.
Οι εργασίες ναυπήγησης του πλοίου, που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβων, διήρκεσαν πέντε χρόνια. Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς, πάντως, θα πρέπει να περάσουν ακόμη κάποια χρόνια μέχρις ότου το νέο αεροπλανοφόρο κάνει αρκετά δοκιμαστικά ταξίδια για να αναλάβει επίσημα αποστολές.
Η Κίνα έχει «φιλόδοξα σχέδια»
Το Πεκίνο, πάντως, δεν αρκείται στην ναυπήγηση του πρώτου δικού του αεροπλανοφόρου, αλλά συνεχίζει τον εξοπλισμό του πολεμικού του ναυτικού. Η χώρα έχει «φιλόδοξα σχέδια», όπως έγραψε το κρατικό όργανο “Global Times”. Το τρίτο αεροπλανοφόρο ήδη ναυπηγείται στη Σαγκάη και «θα είναι πολύ ψηλότερο» απ’ ό,τι τα δύο πρώτα μοντέλα.
Six tugboats tow China's first domestically built aircraft carrier out from its shipyard at Dalian Port, NE China’s Liaoning (Photo: Ma Jun)

Η Κίνα θα χρειαστεί μελλοντικά δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στο δυτικό Ειρηνικό και ισάριθμες στον Ινδικό Ωκεανό «για να προστατέψει τα διεθνή συμφέροντα και τα εδάφη της», δήλωσε υποναύαρχος του πολεμικού ναυτικού της Κίνας στην εφημερίδα. Και γι’ αυτό θα χρειαστούν συνολικά «πέντε με έξι» αεροπλανοφόρο. Το Πεκίνο θέλει στο εγγύς μέλλον να δημιουργήσει δέκα βάσεις Ναυτικού σε φιλικές χώρες, όπως το Πακιστάν.

Οι γείτονες της Κίνας ανησυχούν
Πολλοί γείτονες της Κίνας παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την αυξανόμενη δύναμη κρούσης του πολεμικού της ναυτικού. Το Πεκίνο ερίζει εδώ και χρόνια με χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ κι οι Φιλιππίνες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα για εδάφη και νησιωτικά συμπλέγματα.
Πάντως παρά τον εξοπλιστικό πυρετό της Κίνας η ισορροπία δυνάμεων στο εγγύς μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει στους ωκεανούς της γης. Ενώ η Κίνα διαθέτει δύο αεροπλανοφόρα, οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του πλανήτη με δέκα αεροπλανοφόρο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε στις αρχές του έτους μια «ιστορική αύξηση» των αμυντικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις