Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η τουρκική αεροπορία σκότωσε κούρδους σε ιρακινό έδαφος!

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αντάρτες, γνωστοποίησε το
τουρκικό επιτελείο, καθώς οι τουρκικές επιδρομές συνεχίστηκαν για δεύτερη συναπτή ημέρα.Ανακοίνωση του επιτελείου ανέφερε πως οι επιδρομές της τουρκικής ΠΑ στοχοθέτησαν την περιοχή Ζαπ, από το όνομα στα τουρκικά ενός ποταμού που διαπερνά τα σύνορα με το Ιράκ, όπου είναι γνωστός ως Ζαμπ.
 Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν «δύο κρησφύγετα και ένα καταφύγιο και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι προετοίμαζαν μια επίθεση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι νέες επιδρομές αποτελούν μέρος μιας επεκτεινόμενης επιχείρησης εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), στο πλαίσιο των οποίων όμως επλήγησαν επίσης Πεσμεργκά, μέλη ένοπλων κουρδικών οργανώσεων του Ιράκ, σύμφωνα με την Άγκυρα κατά λάθος.
Χθες τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικούς στόχους στην περιοχή Σίντζαρ του Ιράκ και στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 κούρδοι μαχητές στις δύο γειτονικές χώρες, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις τουρκικές επιδρομές και τόνισε ότι δεν ήσαν εγκεκριμένες από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, κάνοντας λόγο περί μιας επιθετικής ενέργειας και προειδοποιώντας εναντίον της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Πέντε μέλη των κούρδων Πεσμεργκά, που έχουν αναπτυχθεί και στη Σίντζαρ, σκοτώθηκαν χθες. Οι κουρδικές αρχές του βόρειου Ιράκ, που έχουν την εξουσία στον αυτόνομο θύλακα, διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία και, όπως και η Άγκυρα, αντιτίθενται στην παρουσία μελών του PKK ή οργανώσεων συνδεδεμένων με αυτό στη Σίντζαρ.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει η Σίντζαρ να μετατραπεί σε βάση του PKK, προσθέτοντας πως η Άγκυρα ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των Ιρακινών Κουρδικών αρχών, πριν από την επιχείρηση.
Σήμερα ένας εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, δήλωσε πως τα άλλα μέρη ενημερώθηκαν μέσω τόσο στρατιωτικών, όσο και διπλωματικών διαύλων.
Η Τουρκία ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ακολούθους στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα, διευκρίνισε ο Μουφτούογλου, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του στις δύο χώρες.
Το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Κατάρ, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διοίκηση των επιδρομών στο Ιράκ και στη Συρία, ενημερώθηκε επίσης εκ των προτέρων, ανέφερε ο Μουφτούογλου.
Ο τουρκικός στρατός ανέφερε επίσης σήμερα ότι υπήρξαν ρίψεις όλμων από τη Συρία προς την τουρκική επικράτεια, εκ των οποίων στη μία περίπτωση από μια περιοχή υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και στη δεύτερη από μια περιοχή υπό τον έλεγχο της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπήρξαν απώλειες, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν.
Από την άλλη πλευρά ο Ρεντούρ Χαλίλ, εκπρόσωπος των YPG, δήλωσε ότι υπήρξαν σφοδρά πυρά πυροβολικού στη Συρία από την Τουρκία σήμερα.
Επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε ότι κατέγραψε συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τουρκικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων κοντά στη Νταρμπασίγια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις