Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ;

Οι Κινέζοι στον ΟΗΕ επέλεξαν την αποχή, εν ολίγοις τηρώντας «ίσες αποστάσεις», προκαλώντας πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ και προβληματισμό στη Ρωσία.

Ευθύς με την εκλογική επικράτηση του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε εδώ, τονίστηκε πως από την στιγμή που ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να λύσει τις διαφορές του με την Κίνα, υποχρεούται να αποκαταστήσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, για να αποφύγει μια συμμαχία Κίνας-Ρωσίας.
Σε επόμενο σημείωμα, έκανα λόγο για το μεγάλο όπλο που διαθέτουν οι Κινέζοι, τις σπάνιες γαίες, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η κατασκευή προϊόντων νέας τεχνολογίας. Τώρα προστίθεται και η από κοινού ΗΠΑ-Κίνας αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, αλλά και η αναγκαστική προσαρμογή του Τραμπ σε παλαιά δεδομένα, λόγω αδυναμίας του πυρήνα που τον εκτόξευσε να τα αντιμετωπίσει, και φαίνεται πως άλλαξε η συμμαχία.
Οι Ρώσοι, σίγουρα νιώθουν προδομένοι από την Κίνα, με την αποχή που τήρησε το Πεκίνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν να εγκρίνουν ή όχι το ψήφισμα για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, και δεν έγινε δυνατόν να εγκριθεί εξαιτίας του βέτο που άσκησε η Ρωσία.
Οι Κινέζοι επέλεξαν την αποχή, εν ολίγοις τηρώντας «ίσες αποστάσεις» από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, προκαλώντας πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ και προβληματισμό στη Ρωσία. Η τοποθέτηση της Μόσχας ήταν ψυχρή. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, αρνήθηκε να σχολιάσει την κινεζική απόφαση: «Η στάση που τήρησε η κυρίαρχη Κίνα είναι η θέση μιας κυρίαρχης χώρας. Δεν έχουμε το δικαίωμα στη δεδομένη περίπτωση να την σχολιάσουμε κατά κάποιο τρόπο».
Φαίνεται πως η συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο ΗΠΑ – Κίνας θα εξομάλυνε, έστω και προσωρινώς εν όψει κοινού κινδύνου, τις τεταμένες σχέσεις τους. Κατά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνον δεν γίνεται καμιά μνεία για επιθετική στάση της Κίνας, με την χρήση του τεχνητού νησιού της και τον εξοπλισμό του σε αμφισβητούμενη επικράτεια, αλλ’ απεναντίας, πληροφορίες που διακινούνται σε ασιατικά κυρίως αλλά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων ισχύος 150.000 στελεχών του κινεζικού στρατού στην κινεζική πλευρά του ποταμού Γιαλού, το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Κίνα και το κράτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Δεν διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες (ενώ διαψεύσθηκαν ανάλογες περί κινητοποίησης των ρωσικών δυνάμεων στα κορεατικά σύνορα, ενημερώνοντας πως επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι την 29η Απριλίου), απεναντίας υπήρξε από πλευράς Κινέζων δήλωση ότι θα ενεργοποιήσει την προηγούμενη απόφασή της απαγορεύοντας τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Βόρεια Κορέα (Το μεγαλύτερο ποσό ξένου συναλλάγματος εκτιμάται πως εισέρχεται στη Β. Κορέα από τους εκατομμύρια τόνους κάρβουνου που πωλεί κάθε χρόνο στην Κίνα, και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της). Αυτό, μένει να επιβεβαιωθεί.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι η υπουργοποίηση του Ρεξ Τίλερσον στο αμερικανικό ΥΠΕΞ συνδυάστηκε με την πρόθεση του Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ρωσία, λόγω της στενής συνεργασίας της Exxon Mobil -εταιρείας της οποίας επικεφαλής ήταν μέχρι πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών-, με τον ρωσικό γίγαντα Rosneft στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Τίλερσον, ζήτησε απαλλαγή για την Exxon Mobil από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, και το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό από την αμερικανική κυβέρνηση, προς μεγάλη ζημία της εταιρίας. Ακόμη και αν παρασκηνιακώς βρεθεί λύση, σημασία έχει ότι ο Τραμπ στέλνει διαφορετικό μήνυμα προς τη Ρωσία, από αυτό προ τριών μηνών.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και θετικά μηνύματα, και είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος με όλες αυτές τις αντιφάσεις στην αμερικανική πολιτική. Ο Τραμπ είχε προεκλογικά υποσχεθεί σύγκρουση με το πολιτικό σύστημα στην Ουάσιγκτον, αλλά όπως και πολλοί άλλοι -μηδέ των Ελλήνων πολιτικών εξαιρουμένων- το υπάρχον σύστημα τους κατάπιε, από την στιγμή που επιθυμούν διακαώς την παραμονή τους στην εξουσία.
Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις