Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Όπλο ο τουρισμός στη γεωπολιτική στρατηγική του Πούτιν

Ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό μέσο τουριστικής πίεσης. Αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί του
κ. Ερντογάν είχαν σαν αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία της χώρας να δεχθεί καίριο πλήγμα.
Ένας πολιτικός που γνωρίζει αυτό το παιγνίδι καλά, είναι ο κ. Πούτιν. Όλες οι ενδείξεις μάλιστα συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι αυτό το χαρτί δεν πρόκειται να το αφήσει αναξιοποίητο σε μία σύγκρουση με την Ευρώπη. Αυτό έχει διαφανεί από τις προσεκτικές κινήσεις που κάνει με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, προς τις οποίες στρέφει ένα μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών.
Σε μία τέτοια προοπτική, το πλήγμα που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός θα είναι μεγάλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το 2016 η ταξιδιωτική κίνηση από την Ρωσία αυξήθηκε κατά 16,1% και διαμορφώθηκε στις 596 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. Φυσικά, ευάλωτες είναι και άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες.
Η διπλωματία του τουρισμού που ασκεί ο κ. Πούτιν με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, έχει ξεκινήσει. Για παράδειγμα, η Ρωσία είναι τώρα η κορυφαία πηγή τουριστών της Τυνησίας και μια ζωτική ροή εισοδήματος για μια χώρα εξαρτώμενη από την τουριστική βιομηχανία, αλλά που εξακολουθεί να παραπαίει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.
Δεν υπάρχει βέβαια, τίποτα κακό με τους Ρώσους παραθεριστές στην Τυνησία, αλλά η εισροή τουριστών όντως προετοιμάζει το έδαφος για τη Μόσχα ώστε να προωθηθεί οικονομικά. Τα μενού των εστιατορίων στα κυριλλικά είναι όλο και περισσότερο συνηθισμένα στην Τυνησία και οι ντόπιοι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι μαθαίνουν ρωσικά. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές μέχρι που έχουν συζητήσει τη διεξαγωγή διμερούς εμπορίου σε ρούβλια και σε δηνάρια Τυνησίας και όχι σε δολάρια ή ευρώ. Πέρυσι, εκτός από τη συμφωνία του πυρηνικού αντιδραστήρα, η Ρωσία υποσχέθηκε να παράσχει στην Τύνιδα ελικόπτερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα.
Το Μαρόκο έχει σαν στόχο να πενταπλασιάσει το ρωσικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια και τον Φεβρουάριο ένας στενός σύμβουλος του βασιλιά, είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ραμπάτ επιδιώκει στενότερη συνεργασία σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις