Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

ΜΜΕ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν ειδοποίηση από την Τουρκία μία ώρα πριν από την επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ

© AP Photo / Hassan Ammar Συρία. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 26 Απριλίου – RIA Novosti. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν γνωστοποίηση
από τον  Τουρκικό  στρατό  μία ώρα πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει το CNN [1], επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος στον τομέα της άμυνας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Mark Toner δήλωσε ότι υπάρχουν  ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή των επιθέσεων  της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ. Τόνισε ότι έγιναν «χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και με την συμμαχία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος.» * Αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters [2], η οποία είπε ότι είχε ενημερώσει  τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας , τις  ΗΠΑ και το Βόρεια ιρακινό Κουρδιστάν πριν από τη επιχείρηση. Σύμφωνα με  πηγή του τηλεοπτικού καναλιού, οι σύμβουλοι των ΗΠΑ και ο διεθνής συνασπισμός δεν ήταν κοντά στις περιοχές της επιχείρησης.
«Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν εγκριθεί από το συνασπισμό για την καταπολέμηση του  ISIS * και οδήγησαν  σε δυστυχία οδήγησαν σε απώλειες μεταξύ των δυνάμεων που είναι εταίροι μας στον αγώνα κατά της ISIS, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών δυνάμεων“Peshmerga”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Adrian Rankin-Galloway.
Το Γενικό Επιτελείο των  Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων  ανέφερε την Τρίτη για το θάνατο περίπου 70 μελών  των  κουρδικών δυνάμεων  κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις θέσεις των δυνάμεων αυτοάμυνας των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) απαγορευμένο  στη χώρα στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.
Η Άγκυρα θεωρεί  την οργάνωση YPG (Μονάδες προστασία του Λαού) μια τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το ΡΚΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων προς Κούρδων της Συρίας, που η Ουάσιγκτον θεωρεί τους συμμάχους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS *.
Μετά την επανάληψη στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015  της ένοπλης σύγκρουσης με το PKK σε επιθέσεις Κούρδων ανταρτών σκοτώθηκαν περίπου 900 στρατιωτικοί και αστυνομικοί  και πάνω από 300 άμαχοι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν  πάνω από 10 χιλιάδες μέλη του ΡΚΚ.
* τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία.
References [ βιβλιογραφικές αναφορές]  CNN
   ( http://edition.cnn.com/ )  Рейтер
   ( http://www.reuters.com/ )
https://ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις