Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

«Ρήγμα» στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας: Απαράδεκτες οι επιδρομές σε Συρία-Ιράκ

Ανεπαρκείς χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εξηγήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δόθηκε ειδοποίηση μόλις μία ώρα πριν τους βομβαρδισμούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκρινε σήμερα ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία είναι απαράδεκτες και παραβίασαν θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων. «Σε αυτή την κατάσταση, καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.
Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αντάρτες, γνωστοποίησε το τουρκικό επιτελείο, καθώς οι τουρκικές επιδρομές συνεχίστηκαν για δεύτερη συναπτή ημέρα.
Χθες Τρίτη τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικούς στόχους στην περιοχή Σίντζαρ του Ιράκ και στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 Kούρδοι μαχητές στις δύο γειτονικές χώρες, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου.
ΗΠΑ: «Ανεπαρκείς» οι εξηγήσεις της Άγκυρας
Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο ήπια, ωστόσο διαφάνηκε η δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου. Όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας πριν εξαπολύσουν επιδρομές εναντίον συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.
«Υπήρχε (περιθώριο) μικρότερο της μιας ώρας από την ώρα της ειδοποίησης και την διεξαγωγή των πληγμάτων», είπε ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στο Πεντάγωνο. «Αυτός δεν ήταν αρκετός χρόνος και αυτό ήταν μια ειδοποίηση, ασφαλώς, και όχι συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ».
Σύμφωνα με τον σμήναρχο Ντόριαν, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές στους Τούρκους ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν ανεπαρκής για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεών μας στο έδαφος».
Ο ίδιος σημείωσε πως στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ένα σημείο που απείχε 10 χιλιόμετρα από τη μια περιοχή η οποία επλήγη και ότι η ειδοποίηση της τουρκικής πλευράς ήταν πολύ αόριστη και δεν επέτρεπε να υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις