Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΚΕΕΜ Σπάρτης: Τι λέει ο Πάνος Καμμένος για το επικείμενο λουκέτο

Επιβεβαιώνει έμμεσα το επικείμενο λουκέτο στο ΚΕΕΜ Σπάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας στη Βουλή πως αλλάζει ο σχεδιασμός της κατάταξης

Επιβεβαιώνει έμμεσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του ΚΕΕΜ Σπάρτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Ο κ. Καμμένος τονίζει πως η αλλαγή στον τρόπο κατάταξης των στρατιωτών θητείαςπου βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα στρατόπεδα που φιλοξενούσαν Κέντρα Κατάταξης.
Ο επανασχεδιασμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων, επιβάλλει αυτές τις αλλαγές, αναφέρει ουσιαστικά ο υπουργός.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης
Η αναδιοργάνωση δομών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΕΔ, εξετάζοντας σε ρεαλιστική βάση τις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, υιοθετούν νέα φιλοσοφία στη διαδικασία κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, προσεγγίζοντας ολιστικά το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των χώρων και των υποδομών, το θέμα προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, πρόκληση που δεν αφορά μόνο στα ΚΕΝ, αλλά σε αριθμό στρατοπέδων σε ολόκληρη την επικράτεια.
Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάζονται τρόποι για τη μέγιστη αξιοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, με κέντρο βάρους τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.
Όσον αφορά τις περιοχές των σημείων κατάταξης, κρίθηκε επιβεβλημένο όπως η όλη διαδικασία πραγματοποιηθεί πλησίον των Μονάδων τοποθέτησης των στρατευσίμων.
Τέλος σας γνωρίζω ότι η εν λόγω διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ οι όποιες οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν συνολικής αξιολόγησης.
Η ερώτηση του Λ. Γρηγοράκου
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στον Τύπο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει την αντικατάσταση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων με Σημεία Κατάταξης Νεοσύλλεκτων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πάνος Καμμένος μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm, επιβεβαίωσε τις φήμες αυτές, χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των στρατευσίμων σε χώρο που δεν ταυτίζεται με τις μονάδες που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, ως «χαμένο χρόνο».
Επισημαίνεται, ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ Σπάρτης) διαφοροποιείται σε σχέση με τα άλλα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) ανά την Ελλάδα, καθώς στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών, οι οποίες μάλιστα χορηγούν στους αποφοίτους στρατιώτες πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Στο ΚΕΚ που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008 εντός του ΚΕΕΜ Σπάρτης, με κεντρική δομή στο στρατόπεδο Σπάρτης και παράρτημα στο στρατόπεδο Γυθείου, εκπαιδεύεται το 12% των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς στις προαναφερθείσες ειδικότητες.
Καθώς και στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει φήμες για το μέλλον των ΚΕΝ και συνεπώς του ΚΕΕΜ Σπάρτης, που ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, απομένει να ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθεί το σενάριο κατάργησης της λειτουργίας τους. Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν οι πληροφορίες για την κατάργηση λειτουργίας των ΚΕΝ και αντικατάστασής τους από Σημεία Κατάταξης Νεοσύλλεκτων;
2. Εφόσον αληθεύουν, ποια θα είναι η τύχη των σημερινών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΕΜ Σπάρτης) και
3. Πόσα και ποια θα είναι τα Σημεία Κατάταξης Νεοσύλλεκτων ανά την Ελλάδα;
O Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις