Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

“Μαγειρεύεται” συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν στο Πεκίνο, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις ελληνικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αυταρχικό Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο.

Το θέμα αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Real.
Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη κινεζική πρωτεύουσα στις 14 και 15 Μάιου, όπου θα συμμετάσχουν σε Φόρουμ για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την πιθανή συνάντησή τους να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ. Δεν αναφέρεται από ποια πλευρά απορρέει μία τέτοια πρωτοβουλία, μόνο ότι «η Αθήνα το εξετάζει».
Εκτιμάται πάντως πως εάν τελικώς πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ένταση, ίσως αποβεί καταλυτική για σειρά ζητημάτων, όπως το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση, οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η τύχη των στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, και άλλα.
Βεβαίως, είναι γνωστό ότι ο κ. Ερντογάν δεν υποχωρεί σε κανένα θέμα. Στο Κυπριακό ζητά τον έλεγχο της Κύπρου, στο Αιγαίο πιστεύει ότι ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία, ενώ απαιτεί εδώ και τώρα την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών. Η συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πιθανότατα θα επιβεβαιώσει την άσχημη κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού ο ισλαμιστής προεδρος της Τουρκίας θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών.
Το Φόρουμ στα μέσα Μαΐου, εκπηγάζει από ένα φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου, για την ανασύσταση του Δρόμου του Μεταξιού και σύνδεσης τριών ηπείρων, με τη συμμετοχή 65 και πλέον χωρών.
Τότε, επρόκειτο για ένα δίκτυο εμπορικό που απλωνόταν σε ολόκληρη την Ασία, στην Περσία, στις Μεσογειακές χώρες, αλλά και με προέκταση μέσω θαλασσίων οδών, στην αραβική χερσόνησο, ακόμα και στην Αφρική. Ήταν, κατά τους ιστορικούς, το σημαντικότερο εμπορικό δίκτυο από την Αρχαιότητα, μέχρι που εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις