Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Άρμα M1Α2 Abrams στην Ευρώπη: ο Χαμαιλέων του καμουφλάζ!

Τα άρματα Μ1Α2 Abrams φαίνεται ότι εκτός της πλούσιας επιχειρησιακής τους καριέρας έχουν να επιδείξουν και μια εξίσου πλούσια καριέρα στην τέχνη του καμουφλάζ, και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Τον Μάρτιο του 2013, τα 22 τελευταία άρματα μάχης Μ1Α2 Abrams του Αμερικανικού Στρατού στην Γερμανία, φορτώνονται σε αμαξοστοιχίες στο Kaiserslautern με προορισμό το λιμάνι του Bremerhaven. Εκεί τα παραλαμβάνει πλοίο με προορισμό την Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Τα άρματα αυτά αποτελούσαν υλικό των 2 απενεργοποιημένων Ταξιαρχιών Πεζικού (170& 172th) του Αμερικανικού Στρατού στην Γερμανία και σηματοδοτούσαν τον – προσωρινό όπως αποδείχτηκε – τερματισμό της παρουσίας των αμερικανικών αρμάτων στην Γερμανία, ύστερα από 69 χρόνια. Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνουμε ένα από τα 22 τελευταία Abrams με καμουφλάζ ερήμου να εγκαταλείπει την Γερμανία:
Καθώς όμως η δυναμική στις διακρατικές σχέσεις εμπεριέχει και το στοιχείο του απρόβλεπτου … στις αρχές του 2014 ολοκληρώνεται η εκ νέου μεταστάθμευση στην Γερμανία, 50 περίπου αρμάτων Μ1Α2 Abrams και M2A3/M3A3 Bradley στην τεράστια βάση εκπαίδευσης του Αμερικανικού Στρατού στο Grafenwoehr. Όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία τα άρματα φέρουν πλέον μια παραλλαγή 3 τόννων πράσινου – καφέ – μαύρου:
Τον Οκτώβριο του 2015 είναι πλέον η σειρά της Λιθουανίας να υποδεχθεί  ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και προσωπικό και έτσι στα πλαίσια της επιχείρησης Atlantic Resolve, άρματα Abrams ξεφορτώνονται στην πόλη Rukla όπου και βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένο ένα  ΝΑΤΟϊκό τάγμα που μπορεί να ενισχύεται κατά περίπτωση ανάλογα με τον κύκλο των προγραμματισμένων ασκήσεων ή τις έκτακτες συνθήκες με την Ρωσία. Τα  άρματα Abrams φέρουν πλέον μονόχρωμη πράσινη παραλλαγή:
Το 2017, στην διάρκεια ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, άρματα Μ1Α2 Abrams  που ανήκουν στο 68ο Σύνταγμα, της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 4ης Μεραρχία Πεζικού εξασκούνται σε δασικές εκτάσεις στο Swietozow της Πολωνίας. Τα άρματα φέρουν την παλιά παραλλαγή ερήμου και για καλύτερη απόκρυψη και εναρμόνιση με το περιβάλλον τα πληρώματα έχουν τοποθετήσει κλαδιά και φυλλώματα χιονισμένων δέντρων:
Τέλος, στην πλέον πρόσφατη εμφάνιση των Αbrams Μ1Α2 σε Γερμανικό έδαφος, τον Απρίλιο του 2017, εμφανίζονται ξανά βαμμένα με την πράσινη παραλλαγή του δάσους, σε μια προσπάθεια καλύτερης εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον της Κεντρικής Ευρώπης. Δεν θα είναι τα μόνα με αυτή την παραλλαγή καθώς η ίδια χρωματική επιλογή θα ακολουθηθεί για τα ΤΟΜΑ Μ2Α3 Bradley και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A6 Paladin, σε ένα σύνολο 400 περίπου οχημάτων:
Φυσικά και αυτό το χρώμα θα είναι προσωρινό (!) αφού μόλις οι μονάδες των αρμάτων ολοκληρώσουν έναν ευρύ κύκλο ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη, με τον επαναπατρισμό των αρμάτων στην Αμερική, θα λάβουν ξανά νέο καμουφλάζ …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις