Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Χρήση mini – robots από Ρώσους στην Παλμύρα!

Κατά την διάρκεια εργασιών αποναρκοθέτησης και έρευνας για αυτοσχέδιους
εκρηκτικούς μηχανισμούς που πραγματοποιούν Ρώσοι ειδικοί στην Αρχαία Παλμύρα της Συρίας, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες χρήσης μικροσκοπικών ρομπότ από το Ρωσικό προσωπικό
Οι Ρώσοι ειδικοί χρησιμοποιούν τα μικροσκοπικά ρομπότ SCARAB και SPHERE για εξερεύνηση σε επικίνδυνες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως φρεάτια και υπόγειες σήραγγες.
  • Το ρομπότ SCARAB είναι ένα τηλε-κατευθυνόμενο αμαξίδιο ελεγχόμενο δια τηλεχειριστηρίου με μετάδοση εντολών με την χρήση ραδιο-συχνοτήτων, σε αποστάσεις που φτάνουν τα 30 μέτρα.

Το  SCARAB μπορεί να μεταφέρει δεδομένα ήχου – βίντεο στον χειριστή μέσω τεσσάρων καμερών υψηλής ανάλυσης (εμπρός, πίσω και στα πλάγια), θερμική κάμερα και μικροφώνου αμφίδρομης λειτουργίας. Έχει αυτονομία 45 περίπου λεπτών μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών που κινούν τον αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα του.Επίσης, διαθέτει υποδοχή για εξωτερική συσκευή φόρτισης ενώ στο τηλεχειριστήριο υπάρχει ένδειξη LED για την κατάσταση της μπαταρίας.
  • Το ρομπότ SPHERE είναι μια σφαιρική μπάλα διαμέτρου 110 χιλιοστών με παραπλήσιες δυνατότητες και αποστολή με το SCARAB. Διαθέτει ομάδα 4 Χ 6 LEDs για εύκολο εντοπισμό της στο σκοτάδι και παρέχει πεδίο θέασης 360 μοιρών. Η αυτονομία της είναι περίπου 20 λεπτά.


Εντύπωση προκαλεί επίσης η τεχνολογική αρτιότητα της στολής των Ρώσων ειδικών που εκτελούν εργασίες αποναρκοθέτησης: Ενσωματώνει κλειστό κύκλωμα κάμερας για μεταφορά εικόνας σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης και υποστήριξης καθώς και ενσωματωμένο σύστημα ψύξης (!) για άνετη εργασία σε περιβάλλοντα υψηλού θερμοκρασιακού φόρτου:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις