Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τι γίνεται τελικά με τους πυράυλους S-300 στην Κρήτη;

Αναστάτωση ξαφνικά γύρω από τους πολυσυζητημένους πυραύλους S-300 που εδρεύουν στην Κρήτη… Δημοσιεύματα και σενάρια, που διακινήθηκαν
ηλεκτρονικά, θέλουν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα να μεταφέρεται από την Κρήτη σε άλλο νησί, της κεντρικής χώρας, με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία…
Το σενάριο, που προκάλεσε αίσθηση, διαψεύδουν κατηγορηματικά πάντως, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, που υπογραμμίζουν, αντιθέτως, πως η επιχειρησιακή, στρατηγική θέση των S-300 είναι εκεί που βρίσκονται σήμερα, δηλαδή στο νησί μας…
Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Σύμφωνα με πληροφορίες και σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, υπάρχει όχι απλά απόφαση, αλλά και έτοιμο σχέδιο μεταφοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από την Κρήτη σε άλλο νησί του Αιγαίου. Το σκεπτικό, από στρατιωτικής άποψης, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν σε ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, όπως αυτό του pentapostagma.gr, είναι πως με τη μεταφορά των S-300 από την Κρήτη στο κέντρο γεωγραφικά της χώρας μεγαλώνει και η προστατευτική ακτίνα δράσης του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού συστήματος απέναντι στις όποιες τουρκικές απειλές. Το σκεπτικό εστιάζει στο ότι το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64Ν6Ε Big Bird παρέχει τη λεπτομερή εικόνα του εναέριου χώρου σε μια σφαιρική περιοχή με ακτίνα 350 χιλιομέτρων. Μέσα σε αυτήν την ακτίνα περιλαμβάνονται και μέρος από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Το συγκεκριμένο σενάριο, που προκάλεσε έκπληξη και απορίες, δεν προέκυψε στην επιφάνεια τυχαία, αλλά σε ευθεία διασύνδεση, με βάση τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, με τις εξελίξεις στην Τουρκία, και τη συνεχή κλιμάκωση – σε λεκτικό επί του παρόντος επίπεδο – της πολιτικής ρητορικής απέναντι στη χώρα μας.
Προφανώς και το τελευταίο ισχύει, αλλά σε κάθε περίπτωση μοιάζει τραβηγμένο το να προχωρήσει το ΓΕΕΘΑ σε μια τέτοια κίνηση μεταφοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος σε πιο κεντρικό νησί της χώρας. Μια τέτοια κίνηση θα μαρτυρούσε πως το ΓΕΕΘΑ έχει βάσιμους φόβους για κάτι το σοβαρό και – κακά τα ψέματα – τέτοιες κινήσεις δεν είθισται να γίνονται από τη στρατιωτική ηγεσία. Ομολογουμένως λοιπόν μια τέτοια απόφαση θα ξένιζε πολύ!
Επισήμως δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, όπως αυτό του pronews.gr, που καταπιάνεται γενικώς με στρατιωτικά θέματα, πηγές του ΓΕΑ διέψευσαν κατηγορηματικά τις «πληροφορίες» που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο περί «μετακίνησης των πυραυλικών συστημάτων S-300PMU1 στη Σκύρο και στη Σιθωνία».
Συγκεκριμένα ανώτατοι αξιωματικοί σημείωναν ότι «δεν προβλέπεται μετακίνησή τους γιατί απλά δε χρειάζεται. Η ύπαρξη των Patriot PAC-3 στη Σκύρο και στην Ελευθερούπολη της Καβάλας εξασφαλίζει αυτό που χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την α/α ασπίδα μεγάλου βεληνεκούς. Μάλιστα, ο εκσυγχρονισμός των αμερικανικών αντιαεροπορικών Patriot, ύψους 55 εκατ., αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».
Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, «η παρουσία του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην Κρήτη είναι αναγκαία όσο και καταλυτική. Οι S-300 είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια της 115 Πτέρυγας Μάχης, της πιο σημαντικής Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού καλύπτει ολόκληρο το νότιο Αιγαίο και την έξοδο στην ανατολική Μεσόγειο.
Χωρίς τους S-300 στην Κρήτη, ολόκληρο το ελληνικό αμυντικό οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Για το λόγο αυτό ήρθαν σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα και οι Tor-Μ1, οι τέσσερις μονάδες που τους προστατεύουν από τουρκικά βλήματα Cruise», σημείωσαν με νόημα οι εν λόγω πηγές…

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1999
Θυμίζουμε ότι οι S-300 επρόκειτο αρχικά να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Μετά τη γνωστή εμπλοκή εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, στις 8 Φεβρουαρίου του 1999 επισκέφτηκε την Αθήνα ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης, όπου αποφασίζεται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση η μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα και η ένταξή τους στον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου.
Στην ίδια συνάντηση είχε αποφασιστεί ως αντιστάθμισμα η μεταφορά στην Κύπρο αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς Tor-M1 και πυροβόλων Suzana των 155 χιλιοστών με ακτίνα δράσης 45 χιλιομέτρων.
Μετά από περιπέτειες, μυστικά σχέδια μεταφοράς και κατασκοπευτική ίντριγκα, οι S-300 κατέφτασαν και εγκαταστάθηκαν το 1999 στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο.
Το 2001 οι S-300 μεταφέρθηκαν – ακατανόητο βεβαίως το γιατί για πολλούς – στην 138 Σμηναρχία στο Τυμπάκι. Παρέμειναν εκεί μέχρι το 2004, όταν και μεταφέρθηκαν στην 126 για τις ανάγκες τότε των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά από χρόνια αναμονής, η καθιερωμένη δοκιμαστική βολή έγινε στα τέλη του 2013 στο Πεδίο Βολής στα Χανιά. Η βολή έγινε με απόλυτη επιτυχία, παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και ξένων στρατιωτικών παρατηρητών, μεταξύ των οποίων ήταν Αμερικανοί, Τούρκοι, Κινέζοι, Βρετανοί, Ιρανοί και φυσικά Ρώσοι, που είχαν και την υψηλή εποπτεία της βολής…
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις