Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ξυπνούν μνήμες από το 2015 -Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Διάχυτη είναι η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την έκβαση που θα έχουν οι διαβουλεύσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να βρεθεί- όπως λένε- «καθαρή και χωρίς γκρίζες ζώνες» λύση για το χρέος.


Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία κυνηγάει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να μπορέσει να κάνει δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Εξ’ αυτού του λόγου οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και «δείχνουν» ως κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για το προχθεσινό ναυάγιο τον Β. Σόιμπλε θυμίζοντας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέτει προσκόμματα σε επίδειξης ισχύος.

Στο διάστημα, πάντως, που απομένει μέχρι το επόμενο Εurogroup, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τους πολιτικούς διαύλους και να πιέσει, ώστε να υπάρξει αίσια κατάληξη, με πρώτο «σταθμό» τις επαφές που θα έχει αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Plan b, αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί το βασικό σενάριο «το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος».

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να πει πως «δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα». Αντιθέτως, θα χρειαστεί -όπως είπε- να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Και παρέπεμψε στην ΕΚΤ και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς λέγοντας θα είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Η «επόμενη μέρα»
Στην κρίσιμη αυτή φάση των συζητήσεων, θα διαπιστωθεί εντέλει αν ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να γυρίσει το κλίμα, υλοποιώντας το αφήγημά του περί αλλαγής σελίδας και εξόδου της χώρας στις αγορές. 

Ή αν οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα, με συζητήσεις για τυχόν νέο πρόγραμμα που σε πολλούς θα φέρουν μνήμες από το...θρίλερ του 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις