Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Πότε λήγουν οι προθεσμίες και πότε καταβάλλονται οι φόροι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Παλαιότερα γινόταν διάκριση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα την επαγγελματική
  κατηγορία του κάθε φορολογουμένου. Στις τωρινές δηλώσεις δεν γίνεται διάκριση και ισχύει η ίδια ημερομηνία υποβολής για όλους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, με εξαίρεση τους συμμετέχοντες σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. 
Στο «μάτι» της εφορίας και πάλι εκατομμύρια φορολογούμενοι, που θα κληθούν μέσα σε 40 ημέρες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για το οικονομικό έτος 2016. Φέτος, οι υποβολές πρέπει να γίνουν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2017, μετά την τροποποίηση του νόμου (άρθρο 16 ν. 4467/2017).
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις στη φορολόγηση και τα νέα μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται. Οι φετινές φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων για τη φορολογία των εισοδημάτων του έτους 2016, τίθενται για πρώτη φορά σε πλήρη εφαρμογή οι επαχθείς αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που ψήφισε τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων του 2017

  • Φυσικών προσώπων: 30 Ιουνίου 2017
  • Φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά Βιβλία:15 Ιουλίου 2017
  • Φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό: 31-12-2017
  • Κληρονόμων (συμβάν το 2016): 31-12-2017
  • Αναδρομικά φυσικών προσώπων (έκδοση βεβαίωσης το 2017): 31-12-2017
  • Νομικών προσώπων (με χρήση 31-12-2016): 30 Ιουνίου 2017

Ποιοι ΠΡΕΠΕΙ να υποβάλλουν δήλωση

  1. Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους (οι γεννηθέντες μέχρι 31-12-1997) και αποκτούν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα της φορολογίας, πραγματικά ή τεκμαρτά.
  2. Αν είναι προστατευόμενα μέλη: Όσοι είναι άνω των 18 ετών και είναι προστατευόμενα μέλη -φοιτητές-, όταν έχουν οποιαδήποτε εισοδήματα υποχρεώνονται να υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. 
  3. Αν έχουν τεκμήρια: Αν είναι πάνω από 18 ετών και το εισόδημα που έχουν είναι μόνο από τα τεκμήρια -χρήση σπιτιού, αυτοκινήτου-, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση
  4. Αν έχουν εισόδημα που φορολογήθηκε: Οταν είναι άνω των 18 ετών, αποκτούν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσεται της φορολογίας, υποχρεώνονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι προστατευόμενα (εξαρτώμενα) μέλη

Πότε πληρώνουμε τους φόρους

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με τις προθεσμίες των δόσεων να εξαρτώνται από τον τρόπο υποβολής της φορολογικής δήλωση.
Δόσεις σε ηλεκτρονική υποβολή: Οταν η δήλωση υποβληθεί εμπρόθεσμα μέσω Ιντερνετ και προκύπτει ποσό για πληρωμή ο φόρος πληρώνεται σε τρεις δόσεις ή εφάπαξ. Αν πληρωθεί σε δόσεις, οι δόσεις θα είναι ίσες και διμηνιαίες.
Η πρώτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω Ιντερνετ υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης είναι η 31η Ιουλίου 2017. Εμπρόθεσμη είναι η δήλωση που υποβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Η δεύτερη και τρίτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω διαδικτύου υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 2ης δόσης είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2017 και της 3ης δόσης η 30ή Νοεμβρίου 2017.
Δηλώσεις με προθεσμία 31/12: Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους. Αν οι δηλώσεις αυτές υποβληθούν στη ΔΟΥ εμπρόθεσμα και η εκκαθάριση εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της εκκαθάρισης. 
Δόσεις συμμετεχόντων σε Νομικά Πρόσωπα: Η πληρωμή του φόρου από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Ιουλίου 2017 γίνεται σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη πληρώνεται μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017. 
Πληρωμή φόρου νομικών προσώπων: Η καταβολή του φόρου των νομικών προσώπων γίνεται σε 6 -είναι το ανώτερο όριο- ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 5 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις