Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ο Τίλερσον λέει όχι στο Ραμαζάνι σπάζοντας παράδοση 20 ετών για το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε να είναι ο οικοδεσπότης εορταστικής εκδήλωσης για το
μουσουλμανικό Έιντ Αλ Φιτρ που σηματοδοτεί την έναρξη του Ραμαζανιού. Η άρνηση του Τίλερσον σπάει μια παράδοση 20 χρόνων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Από το 1999 Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί υπουργοί Εξωτερικών είναι οικοδεσπότες σχεδόν κάθε χρόνο ενός δείπνου ιφτάρ για να τιμήσουν την πρώτη ημέρα νηστείας ή μίας δεξίωσης για το Έιντ Αλ Φιτρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τίλερσον απέρριψε το αίτημα από την υπηρεσία θρησκευτικών και διεθνών υποθέσεων του υπουργείου, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας.

Η απόρριψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δείχνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη χρονιά για κάποια εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών για το Ραμαζάνι που ξεκινά σε πολλές αραβικές χώρες σήμερα. Μουσουλμάνοι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ για μη φιλική συμπεριφορά απέναντι στο Ισλάμ, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες να απαγορευθεί σε μουσουλμάνους από συγκεκριμένες χώρες να ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε χρόνο μέλη του Κογκρέσου, μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας και διπλωμάτες από μουσουλμανικές χώρες παρίστανται στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για το Ραμαζάνι, συμβολίζοντας τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για καλές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες. Αν ο Τίλερσον δεν ακολουθήσει την παράδοση αυτή τη χρονιά, αυτό θα μπορούσε να στείλει μήνυμα ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό για την κυβέρνηση του να βρίσκεται σε επαφή με τους μουσουλμάνους», δήλωσε η πρώην αμερικανή διπλωμάτης Φάρα Πάντιθ η οποία επί κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα βοηθούσε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις