Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Βενεζουέλα: 42 νεκροί σε επτά εβδομάδες διαδηλώσεων [εικόνες & βίντεο]

Δύο άνδρες -ο ένας εκ των οποίων έφηβος- σκοτώθηκαν από πυρά στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, όπου το αίμα εξακολουθεί να ρέει ποτάμι...

Ο 17χρονος Γιεϊσόν Μόρα Καστίγιο έχασε τη ζωή του στην πολιτεία Μπαρίνας, ενώ ο ηλικίας 31 ετών Ντιέγκο Αρελάνο άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργείο, μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε στη διάρκεια πορείας στην πολιτεία Μιράντα.
Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους το τελευταίο 24ωρο και τουλάχιστον 42 στις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που άρχισαν πριν από επτά εβδομάδες με βασικό αίτημα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Ένας απ’ τους δριμύτερους επικριτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ζητά να λογοδοτήσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για τους θανάτους. «Δεν μπορεί να συνεχίσουν να σκοτώνουν και να βασανίζουν τους ανθρώπους και να τη βγάζουν καθαρή», δήλωσε.
Η κρίση στη Βενεζουέλα θα συζητηθεί εντός της ημέρας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι διαδηλωτές, που ξεπερνούν ορισμένες μέρες τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, τα οποία υποστήριζαν τον Ούγκο Τσάβες αλλά έχουν αποστραφεί από τον διάδοχό του Μαδούρο και έχουν υποφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στρώμα του πληθυσμού.
Οι περισσότερες όμως διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διοργανώνονται σε περιοχές της μεσαίας τάξης. Ο Μαδούρο, που κέρδισε τις εκλογές το 2013 μετά το θάνατο του Τσάβες με μικρό ποσοστό, ισχυρίζεται ότι αποτελεί θύμα μιας παγκόσμιας δεξιάς συνωμοσίας που έχει ήδη ανατρέψει αριστερές κυβερνήσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Περού τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις