Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η ώρα της κρίσης για το ελληνικό χρέος σήμερα στις 8 το πρωί

Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα συζητήσουν σήμερα το πρωί πιθανά μέτρα
ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στον προσδιορισμό του πώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι διακρατούν το μισό ελληνικό κρατικό χρέος, θα τηρήσουν τη δέσμευση που είχαν κάνει πέρυσι υπό όρους να προχωρήσουν στην ελάφρυνσή του, ώστε να εκπληρωθεί μια από τις προϋποθέσεις που όρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.
Πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρότι διαφωνούν με ορισμένες από τις συστάσεις του για την Ελλάδα.

Επισήμως, το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, αλλά θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριό της, διότι θα είναι παρόντες οι βασικοί παίκτες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως είπαν αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται στο Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχουν όλοι στη συζήτηση αυτή.
«Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά είναι εδώ», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το επίσημο πρόγραμμα του Σαπέν δείχνει πως η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεσμεύθηκαν τον Μάιο του 2016 ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, θα παρατείνουν τις ωριμάνσεις και τις περιόδους χάριτος στα δάνεια που έχουν χορηγήσει ώστε οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ αργότερα.
Ακόμη, υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές, φθηνότερες πιστώσεις, και ότι θα μεταφέρουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα.
Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της δείξει πως χρειάζεται ελάφρυνσή του για να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση για αυτό, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018.
Η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά της ευρωζώνης αντιτείνουν πως αν η Ελλάδα συνεχίσει να καταγράφει αρκετά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ειδικά με δεδομένο ότι τα φθηνά δάνεια που χορηγεί η ευρωζώνη της εξοικονομούν 8 δισεκ. ευρώ τον χρόνο, ή 4,5% του ΑΕΠ, όπως σημειώνουν.
Η τελική απόφαση για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις