Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Απατεώνας «γέροντας» παριστάνει τον Προφήτη στα Καλύβια

Ο «ξυπόλητος Μελχισεδέκ» -έτσι αυτοαποκαλείται- κυκλοφορεί γυμνός, βρίζει, έχει δεκάδες ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και φιλοξενείται σε καλύβα όπου συντηρείται από τους οπαδούς του. Μάλιστα κάποιοι αφελείς τον θεωρούν φωτισμένο και Αγιο!

του Δημήτρη Σωτηρόπουλου
Οταν, αρχικά, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων Αττικής μάς ενημέρωσαν για έναν «περίεργο τύπο» που παριστάνει τον φωτισμένο γέροντα, τον διορατικό και θαυματουργό ερημίτη που έχει αποκτήσει μάλιστα πολλούς οπαδούς, θεωρήσαμε ότι πρόκειται για (ακόμα) μία περίπτωση απατεώνα, από αυτές που δυστυχώς αφθονούν στην Ελλάδα της κρίσης. Στην έρευνα που κάναμε αποκαλύφθηκαν… σημεία και τέρατα!
Ο «γέροντας Ιωάννης Μελχισεδέκ, ξυπόλητος, βασιλιάς των φτωχών» (!), λοιπόν, παρουσιάζεται σε πιστούς χριστιανούς ως προφήτης, κάνει «θείες λειτουργίες» γυμνός (!) και… κηρύττει, παρασύροντας πολλές ψυχές στην αιρετική και αντιχριστιανική σέχτα που έχει δημιουργήσει! Κι όλα αυτά με ορμητήριο ένα «καλύβι» όπου φιλοξενείται και όπου συντηρείται από τους οπαδούς του!
Βλέποντας τις διάφορες ταυτότητες που έχει δημιουργήσει διαδικτυακά, παρατηρήσαμε ότι έχει πολλούς υποστηρικτές που τον θεωρούν άγιο, ακόμα και ως τον… Ιωάννη τον Βατάτζη, τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά!
Το σίγουρο είναι ότι, αν ευσταθούν οι καταγγελίες που ακολουθούν, πρέπει να επιληφθούν άμεσα τόσο η Αστυνομία όσο και η Ελλαδική Εκκλησία! Δεν μπορεί καθένας να αφήνει γένια, να φοράει ράσα και να αυτοπαρουσιάζεται ως… πνευματικός οδηγός, ιερωμένος και «φωτισμένος»! Επιτέλους, κάποιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας προστατέψουν την Ορθοδοξία και τον πιστό λαό από τέτοιους τσαρλατάνους!
ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΡΕΠΕΙΕΣ
Εμφανίζεται με χιλιάδες προφίλ σε facebook, YouTube και blogs. Σε βίντεο που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται γυμνός να υβρίζει χυδαία ιερωμένους και λαϊκούς, κάνοντας μάλιστα και απρεπείς χειρονομίες. Σε όσους τον ρωτούν δεν αποκαλύπτει το πραγματικό ονοματεπώνυμό του, αλλά λέει σε όλους ότι πέθανε, πήγε στον Αδη, αναστήθηκε και ο Θεός τον έστειλε στο κόσμο ως προφήτη! Βρίζει τους πάντες. Βλέπει παντού Εβραίους, μασόνους, ομοφυλόφιλους, προδότες. Μπαίνει γυμνός (!) σε ερειπωμένα εκκλησάκια, σε σπηλιές και κάνει μόνος του λειτουργίες, ομιλίες και τις βιντεοσκοπεί! Κυκλοφορεί με ράσα και φορά το Μεγάλο Σχήμα, λέγοντας ψέματα σε όλους ότι είναι Αγιορείτης μοναχός. Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το Αγιον Ορος, ούτε με την ιεροσύνη, την Εκκλησία και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη!
Εχει πλανέψει αρκετούς στα Καλύβια Αττικής και τον έχουν βάλει σε ένα χαμόσπιτο και τον σιτίζουν. Ο «βασιλέας Ιωάννης» τούς «κοινωνεί» και τους «ευλογεί»! Επίσης, σε κάποια βίντεο που έχει αναρτήσει ο ίδιος εμφανίζεται μέσα σε σπίτια να «κηρύττει» τις φοβερές πλάνες και ασυναρτησίες του! Αρχικά, προσπάθησε να προσεταιριστεί πιστούς του Παλαιού Ημερολογίου, όμως, όταν και εκείνοι είδαν τις ανοησίες που έλεγε και την περίεργη συμπεριφορά του, απομακρύνθηκαν!
Στο facebook έχει φτιάξει πολλά ψεύτικα προφίλ και σελίδες, όπως «Ιωάννης ξυπόλητος Μελχισεδέκ», «βασιλιάς του δάσους», αλλά και γυναικεία προφίλ, όπως «Φωτεινή Μιχαήλ» (!). Το τελευταίο του είναι «Λιόλιος Παναγιώτης», το οποίο στο YouTube το έχει κάνει «panan lios», ενώ ανεβάζει αμέτρητα βίντεο στο «socratesnios»! Αυτά τα blogs -και δεν ξέρουμε πόσα άλλα ακόμη- είναι δικά του: ioannisb.blogspot.gr, yperpisteosellinonanthropotita, afypnisiellinwn.blogspot.gr, fwnitwnpaterwn.blogspot.gr, nea-ellas.blogspot.gr, tofanarakitoufwtos9.blogspot.gr.
ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΣΕΧΤΑ!
Οπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, υπάρχει ένταλμα σύλληψης για προσηλυτισμό και σύσταση παραθρησκευτικής οργάνωσης (σέχτα), κακοποίηση ανηλίκων, εξαπάτηση και απειλή! Επίσης, ο ίδιος αναφέρει σε μία από τις δεκάδες ιστοσελίδες του ότι φυλακίστηκε για λίγες ημέρες πριν από δύο χρόνια και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος, αφού πρώτα έκανε «απεργία πείνας» για να αποδείξει πως είναι… αθώος!
Το ερώτημα είναι πώς μπορεί ένας «ερημίτης μοναχός» (όπως αυτοπαρουσιάζεται) να κάνει τέτοιας ευρείας έκτασης προπαγάνδα στο διαδίκτυο… Και φυσικά, αν είναι απλώς ένας… ψυχοπαθής ή κάποιος που θησαυρίζει εκμεταλλευόμενος τον πόνο και τα προβλήματα του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να κινητοποιηθούν.
Φορώντας το ράσο και το Μεγάλο Σχήμα. Δεξιά: Κάνοντας κήρυγμα σε σπίτι, μπροστά σε μικρά παιδιά
Και ενώ το διαδίκτυο βοά, απ’ τα… σύννεφα πέφτει η Μητρόπολη Μεσογαίας που δεν γνωρίζει τίποτα!
Η περίεργη περίπτωση του απατεώνα «γέροντα» απασχολεί και προβληματίζει εδώ και πολύ καιρό τους πιστούς στα Μεσόγεια. Πρόκειται για τον μεσήλικα που παριστάνει τον μοναχό και τον προφήτη, κάνοντας ψευτοκηρύγματα και δίνοντας πνευματικές οδηγίες επί παντός επιστητού, ενώ ο ίδιος διαμένει σε μια καλύβα. Σε διάφορους ιστοτόπους, που διατηρεί ο ίδιος, επιδίδεται σε εργώδη, πλην… ανερμάτιστη σχολιογραφία, με διάφορα ονόματα, όπως «Ιωάννης, ο πένης σας βασιλεύς», «Ιωάννης, βασιλεύς της αγάπης του αναστάντα Ιησού Χριστού» ή «Ιωάννης εν Χριστώ Βασιλεύς των Πένητων», «ο βασιλιάς του δάσους» κ.ά. Στα κείμενα αυτά επιτίθεται κατά της Ελληνικής Εκκλησίας και του Αγίου Ορους, επειδή «πρόδωσαν τον ελληνικό λαό, κατάντησαν τους Ελληνες ειδωλολάτρες και σταυρώνουν οι τυφλοί το ιερό το πνεύμα των πατέρων τους και τον Ιησού Χριστό. Ασυγχώρητο το κρίμα τους, είναι μεγάλο» (!).
Σε άλλο άρθρο του επιχειρεί να απευθυνθεί προς όλους τους Ελληνες, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ζητώντας «την ένωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελλάδα σε ένα Σώμα, από τα εκατοντάδες σχίσματα που είναι τώρα (νέο και πάτριο και μεταξύ τους σχίσματα και αιρέσεις). Η ένωση είναι εφικτή και πρέπουσα με βάση το Ιερό Πηδάλιο (Κανόνες Λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας), την Τριαδική Δογματολογία του Αγίου Ορους και το Ευαγγέλιο. Επίσης, με οδηγό πάντα τους κανόνες, ζητάμε να γίνει κάθαρση στην Εκκλησία, διότι κατά τον Μέγα Βασίλειο αυτοί που σιωπούν στο έγκλημα κατά του ορθοδόξου ελληνικού λαού είναι το ίδιο συνένοχοι».
ΚΑΙ ΚΥΡΗΓΜΑ
Προβαίνει σε αναλύσεις επί των αιρέσεων, των Εβραίων και των μασόνων, ενώ δεν διστάζει διόλου να… υμνήσει και την αφεντιά του μέσω της ποιητικής τέχνης! Στο ποίημα υπό τον τίτλο «Σταυρωμένε εγώ μου» αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Και στην αρχή της αγάπης η Ελλάδα, και η Ελλάδα ο Ιησούς Χριστός / που γκρέμισε τα βουνά στην πλάνη των θνητών ψυχών / που έλουσε με θείο φως την αγάπη σου, αγάπη μου ψυχή Μου / δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου του εγώ του βουνού της ψυχής σου Ελληνα, τόσα και τα πάθη της ψυχής σου / δώδεκα τα πάθη σου, άνθρωπε, και ένας εσύ… εγώ το παλιό μου εγώ / ένας εσύ, Κύριε άνθρωπέ μου, ένας και εγώ… μία η αγάπη… και εσύ δεν με αγάπησες ποτέ…»
Τον Αύγουστο του 2014, μια ομάδα αστυνομικών επισκέφθηκε την καλύβα του στην περιοχή κοντά στην εκκλησία της Παναγιάς της Γκαρίγκας, στην Κερατέα. Συνελήφθη και κρατήθηκε για κάποιο διάστημα στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλυβίων.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου σε διάφορες ιστοσελίδες, τις οποίες διατηρούν απλοί πολίτες, επισημαίνεται το πόσο επικίνδυνος είναι ο ψευδοπροφήτης.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ
Οι ίδιοι, μάλιστα, συνιστούν «όπου τον δείτε να κυκλοφορεί, καλέστε την Ασφάλεια». Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και αρκετοί αφελείς που τον υποστηρίζουν σχεδόν… αποθεώνοντάς τον. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ορισμένοι ανόητοι ανέφεραν στο διαδίκτυο ότι ο συγκεκριμένος είναι… άγιος και ζητούσαν να τιμηθεί.
Το θέμα αυτό, όμως, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, παρότι ο ψευδοπροφήτης παραπλανά τους πιστούς μιλώντας για θαύματα, προσβάλλοντας έτσι την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις επίμονες ερωτήσεις της «Ορθόδοξης Αλήθειας» προς τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο, πρωτοπρεσβύτερο Ανάργυρο Φακίνο, για το τι πρόκειται να πράξει η εν λόγω μητρόπολη, λάβαμε την απάντηση ότι «στη μητρόπολη δεν έχουν φτάσει έγγραφες καταγγελίες». Πρόσθεσε ότι έχουν λάβει γνώση του θέματος μόνο από κάποιες πληροφορίες, «τις οποίες τις ακούμε στον δρόμο (sic) σε διάφορες συζητήσεις και από κάποια τηλεφωνήματα».
ΑΓΝΟΙΑ
Μάλιστα, όταν επιμείναμε, εκθέτοντας κάποιες πτυχές του… βίου και των έργων του απατεώνα ερημίτη, όπως και την περιοχή όπου δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια, λάβαμε την εξής απάντηση: «Ειλικρινά σας λέμε ότι πρώτη φορά τα ακούμε αυτά τα πράγματα! Δεν έχουμε κανένα στοιχείο, ούτε έφθασαν σε εμάς πληροφορίες για αυτό το θέμα. Είναι πρωτάκουστα αυτά για εμάς! Μήπως είναι κάπου αλλού και όχι στα Καλύβια;» Μάλιστα, μα σύστησαν να… ψάξουμε περαιτέρω το θέμα! Το αξιοπερίεργο δεν είναι ότι αγνοούν το όλο ζήτημα οι αξιωματούχοι της μητρόπολης (την ώρα που βοά το διαδίκτυο, αφού ο εν λόγω απατεώνας έχει συχνότατη παρουσία, που με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να διαπιστωθεί), αλλά ότι δηλώνουν άγνοια και δύο ιερείς της περιοχής των Καλυβίων που, όταν ρωτήθηκαν από το γραφείο της μητρόπολης, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για την ύπαρξη του αυτοαποκαλούμενου «Ιωάννη Μελχισεδέκ».
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι μητροπόλεις να έχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια για τέτοιους απατεώνες. Είναι ευθύνη τους να προστατεύουν τους χριστιανούς, ειδικά όταν η δράση τους είναι δημόσια, μέσω του διαδικτύου.
«ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ»
Επιχειρώντας ύστερα από δύο ημέρες να μιλήσουμε και πάλι με τη Μητρόπολη Μεσογαίας, αναζητώντας νεότερες πληροφορίες επί του θέματος, συναντήσαμε ξανά απροθυμία. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία. Οι ιερείς, εάν υπήρχε κάποιος που παριστάνει τον μοναχό, θα το είχαν μάθει. Εάν είναι κάποιος που του έχει σαλέψει; Παλαιότερα γνώριζα κάποιον που γύριζε με ένα άλογο, λέγοντας ότι είναι ο βασιλιάς των βασιλέων. Αλλά αυτός είναι άλλος, πριν από χρόνια – πριν από μια δεκαετία» τόνισε ο π. Ανάργυρος. Σε ερώτησή μας προς τον ίδιο για το αν θα μπορούσαμε να έχουμε μια δήλωση του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, μας ζητήθηκε να δηλώσουμε εμείς, ως εφημερίδα, εάν έχουμε κάτι που πρέπει η μητρόπολη να ξέρει: «Κάντε μια αναφορά για να το ψάξουμε εμείς. Οχι να δώσουμε εμείς δήλωση. Εφόσον εσείς ξέρετε κάτι με στοιχεία, να ενημερώσετε τη μητρόπολη. Και κατόπιν να ερευνήσει η μητρόπολη. Ποιοι έχουν καταγγείλει αυτό το θέμα; Να μας φέρετε τον άνθρωπο που το κατήγγειλε και να δούμε εάν πράγματι υπάρχει κάτι. Εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα…»
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις