Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Θα στήνουμε σκιάχτρα να τρομάζουμε τα τουρκικά μαχητικά και θα συμπεριφερόμαστε ως μαριονέτες στο Ευρωκοινοβούλιο

FILE PHOTO. Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Της Ελένης Θεοχάρους
Είναι «οργισμένος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Και δικαιολογημένα. Άργησε όμως. Αυτά που σήμερα εξοργίζουν τον Πρόεδρο από τις συμπεριφορές Έιντε, ο οποίος επιπλέον χρησιμοποιεί το Κυπριακό για δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, και ο οποίος υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας σοφιστείες, φόρμουλες, τεχνάσματα, κάνει δηλαδή πλάτες στην Τουρκία, εμείς τα λέγαμε προ καιρού. Αλλά τα ελεγχόμενα από το Προεδρικό ΜΜΕ και οι διάφοροί αυτόκλητοι υποστηρικτές του και φανατικοί λυσολυσσικοί, μας πυροβολούσαν και μας αποκαλούσαν λυσοφοβικούς και εθνικιστές. Τώρα τι έχουν να πουν; Σιωπούν ένοχα. Τι να πουν; Ότι εν όψει εκλογών ο Πρόεδρος μετακόμισε στο στρατόπεδο των λυσοφοβικών και των εθνικιστών φουστανελάδων;
Είναι γνωστό ότι η Εθνική Φρουρά έχει διαλυθεί καίτοι η ισχύς της θεωρείται από τον Πρόεδρο παράγων που ενισχύει την θέση του στις συνομιλίες και η ΕΕ έχει πειστεί ότι θα αποδεχθούμε την όποια λύση. Τώρα θα στήνουμε σκιάχτρα να τρομάζουμε τα τουρκικά αεροπλάνα και θα συμπεριφερόμαστε ως μαριονέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βεβαίως, γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος να κρατά όλα τα σχοινιά. Είπε λοιπόν στο 54ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ ότι η έγνοια του είναι η ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δεν είπε ότι τα όσα συνομολογήθηκαν μέχρι σήμερα καθιστούν αυτό το πράμα που ονομάζεται ΔΔΟ μη βιώσιμο. Δεν είπε ότι ακόμη και αν δεν αποδεχθεί καμία από τις νέες ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας, δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο το εν λόγω μόρφωμα.
Η αποτυχία της πολιτικής του, είναι εμφανής, αφού αντί ειρηνικής λύσης το Μπάρμπαρος και ο τουρκικός στόλος αλωνίζουν την κυπριακή ΑΟΖ. Για ποια λύση μιλά ο Πρόεδρος όταν έχει αποδεχθεί ότι τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου θα παραμείνουν εσαεί τουρκικά μέσω της «διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας»; Ότι ακόμη και τα ελάχιστα εδάφη που θα επιστραφούν -αν επιστραφούν- και δεν καταληφθούν κι άλλα, θα έχουν ειδικό καθεστώς; Αυτή είναι η λύση; Να μας επιτρέψει ο Πρόεδρος, αλλά αυτή δεν είναι λύση αλλά επικίνδυνη νομιμοποίηση της κατοχής.
Ο Πρόεδρος διατηρεί το διάλογο στη ζωή και ζητά καταγραφή συγκλίσεων γιατί δεν έχει σχέδιο Β. Γιατί δεν τολμά να πει στο λαό ότι απέτυχε; Διότι, τότε δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία και διότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ που επένδυε άλλοτε στον Ερντογάν, άλλοτε στον ΄Ειντα και άλλοτε στον Ακιντζί θα πρέπει να παραιτηθεί μαζί του. Για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας. Το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία του ΑΚΕΛ.
Υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος θέλει τις συγκλίσεις. Θα πρόκειται στην ουσία για μια μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας με απώτερο στόχο να δεσμεύσει και τον επόμενο Πρόεδρο, επί της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής για να αυτοδικαιωθεί! Αυτή και αν είναι η πολιτική των εμμονών και της εγωιστικής ουτοπίας.
Εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να αυτοδικαιωθεί επί της δικής του διακυβέρνησης και να επαναφέρει ένα σχέδιο παρόμοιο με εκείνο του σχεδίου Ανάν, επιδιώκει τώρα να δικαιώσει τις λανθασμένες και αδιέξοδες πολιτικές του δεσμεύοντας τον επόμενο Πρόεδρο αφού ο ίδιος δεν ήταν ποτέ συνεπής στις δικές του δεσμεύσεις.
Η θέση μας είναι σαφής: Καμιά δέσμευση δεν αναλαμβάνουμε από εκείνες που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη ΔΔΟ, την οποία ας μην αστειευόμαστε ο ίδιος μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ μέσα από την υφιστάμενη διαδικασία των συνομιλιών. Εμείς πάμε για την αλλαγή και την ελπίδα. Επί τούτου δεσμευόμαστε.
* Πρόεδρος της Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις