Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Μισθολόγιο: Τι περιμένουν στο ΥΠΕΘΑ και τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται στο ΥΠΕΘΑ, για την τελική πρόταση του μισθολογίου των στρατιωτικών,όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές από το ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι “αν η πρόταση που έχουμε καταθέσει “περάσει” ως έχει, τότε έχουμε αποφύγει τα χειρότερα που ζητούσαν οι δανειστές”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τη “νύφη θα πληρώσουν” οι χαμηλόβαθμοί ΕΠΟΠ που θα δουν μείωση στις αποδοχές σε αντίθεση με τους βαθμούς από Αντισυνταγματάρχη και πάνω για τους οποίους η πρόταση του ΥΠΕΘΑ προβλέπει βελτίωση των αποδοχών τους.
Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μειώσεις
H Ολομέλεια του Ελεγκτικού γνωμοδοτεί εκ των προτέρων ότι οι επικείμενες μειώσεις είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πριν αυτές ψηφιστούν από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σώμα γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 όπως συμφώνησε η Κυβέρνηση  με τους δανειστές. 
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζει ότι οι περικοπές ενδεχομένως να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ.
Στο σκεπτικό αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο προβλέπει  περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη  όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.   
Όπως έγραψε το Έθνος της Κυριακής “έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους ενστόλους και  το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να “ακυρώσει”  τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικοί, δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ιατροί διευθυντές ΕΣΥ κ.ά.)
Η δικαστική πρόταση θα είναι να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις