Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγίες Τσίπρα και υπουργών προς «ναυτιλομένους» για τη μάχη της ψήφισης των προαπαιτούμενων

Μετά τους υπουργούς σειρά παίρνουν οι βουλευτές. Μία μέρα μετά το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα γύρω στις 11 το πρωί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για την τεχνική συμφωνία και το θέμα του χρέους .

Κυρίως αναμένεται να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις στην υπεράσπιση της συμφωνίας εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα ψηφιστεί στις 16 ή στις 17 του μήνα δηλαδή μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στην Κίνα.

Η έμφαση, όπως έχει διαφανεί από όλες τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, θα δοθεί στα θετικά μέτρα, γύρω από την υπεράσπιση των οποίων θα κληθούν να συσπειρωθούν οι βουλευτές – άλλωστε αποτελούν το «καρότο» στο «μαστίγιο» της ψήφισης των μέτρων του 2018 και του 2019. Τα αντίμετρα η κυβέρνηση ήδη τα χρησιμοποιεί για να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση, όπλο το οποίο μάλλον αποδίδει στο βαθμό που ο αρχηγός της ΝΔ αναγκάστηκε να προβεί σε ελιγμό λόγω και της εσωτερικής πίεσης που δέχεται, να προτείνει δηλαδή τη διανομή μέρους  του πλεονάσματος στους πολίτες.

Γύρω από αυτή την πρόταση ξέσπασε μάχη με το Μαξίμου να απαντά πως «τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν τα ψήφισε το Δεκέμβριο. Τώρα που δείχνει όψιμη σπουδή για το πλεόνασμα, μπορεί να επανορθώσει, ψηφίζοντας τα 3,6 δισ. ευρώ θετικών μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Το Μαξίμου, προκειμένου να αυξήσει την πίεση ακόμη περισσότερο, θα «σπάσει» τα αντίμετρα σε περισσότερα του ενός άρθρα, έτσι να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ να μην ψηφίσει κάποιο από αυτά (πχ. μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κλπ) και αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα με πάτημα κάποια από αυτά που η ΝΔ χαρακτηρίζει «ψίχουλα», «κοροϊδία» κλπ, να τα απορρίψει συλλήβδην.

Πάντως σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα συσπείρωσης, ανεξαρτήτως της κριτικής που μπορεί να ασκούν κάποιοι σε επιμέρους πτυχές της συμφωνίας μεταφέροντας και την πίεση που δέχονται από τις περιφέρειές τους. «Οι βουλευτές ξέρουν την κατάσταση, δε χρειάζονται ζύμωση» ανέφερε προς εβδομάδων στο «Π» σημαίνον κοινοβουλευτικό στέλεχος. Πολλώ δε μάλλον που ο Τσίπρας έχει φροντίσει να τηρούνται τα προσχήματα: το Μαξίμου εκπέμπει ισχυρό σήμα ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το οποίο με τη σειρά του δίνει θετικό σήμα στις αγορές),  θα καταλήξει στο Eurogroup της 22ας Μαίου. Τα μέτρα ψηφίζονται από πριν προκειμένου να αφαιρεθεί το παραμικρό πρόσχημα στους δανειστές να προσάψουν στην Ελλάδα καθυστερήσεις κι άρα με τη σειρά τους να «παίξουν» καθυστερήσεις στο χρέος. Ακόμη κι αν όμως το θέμα δε λυθεί, άμεσα ή αργότερα, ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι «χωρίς το χρέος δεν υφίστανται μέτρα», τα μέτρα δηλαδή που ζητούσε το ΔΝΤ για το 2018 και το 2019 προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα, δεν θα εφαρμοστούν.

«Υποστολή σημαίας» για το «αντάρτικο»…

Πάντως, το ότι αυτός ο κύκλος κλείνει με «υποτροπή» της εσωτερικής γκρίνιας και με τον Τσίπρα να ανακτά τον έλεγχο επί των διάφορων «αντάρτικων» (μέχρι νεωτέρας ενδεχομένως), μπορεί να το εντοπίσει κανείς και στην δήλωση του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των συντακτών, ο οποίος αν και προέταξε τις αιχμές «όχι σε αριστερό success story», «θετικά τα αντίμετρα, αλλά δεν αρκούν να θεραπεύσουν το πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα», «επί θύραις η τρίτη αξιολόγηση» που οι δανειστές θα πιέσουν για νέα μέτρα, φαίνεται να ανακρούει πρύμναν  (άλλωστε οι πρόωρες εκλογές υπέρ των οποίων είχε ταχθεί αρχικώς κάνοντας αναδίπλωση στη συνέχεια, φεύγουν απ’ το πλάνο). Οπότε το διά ταύτα και το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (Μαξίμου και κόμμα) είναι «μένουμε κυβέρνηση».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στη δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στον λαό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Με Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα υπήρχαν όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα, αλλά τα αρνητικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις