Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Πυρρίχιο Πέταγμα…


Πυρρίχιο Πέταγμα


Τζούλια Λιακοπούλου


Το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει περίοπτη θέση πλέον στον Πειραιά!


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας στον Πειραιά! 

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου 2017 τα εγκαίνια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Πειραιά. Η εκδήλωση, εντάχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Πειραιά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη κι  έχει τίτλο «Πυρρίχιο Πέταγμα». Είναι ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.
Να τονίσουμε ότι το Μνημείο, όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που φιλοξενεί πλέον το Μνημείο, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος του Πειραιά  κ. Μώραλης,  προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.


Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πολλοί Πειραιώτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι Ποντίων από το λεκανοπέδιο Αττικής. 
Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» αποκάλυψαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευε το «Αητέν' ς επαραπέτανεν». 
Στους χαιρετισμούς τους, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, Γιώργος Παρχαρίδης έκανε ιστορική αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1916 - 1923, στις προσπάθειες που έγιναν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, στις αναγνωρίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι και σήμερα στο διεθνές περιβάλλον και παράλληλη καυτηρίασε την πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας ζητώντας το θέμα να μπει στην ατζέντα των δύο χωρών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον δωρητή Βαγγέλη Μαρινάκη για την προσφορά του αυτή.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι η μέρα αυτή είναι ξεχωριστή για τον Πειραιά με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού μνημείου εις μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Δήλωσε παρών στην προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ έκλεισε με μία προσωπική αναφορά στον πνευματικό του πατέρα, όπως δήλωσε, τον Οδυσσέα Λαμψίδη.
Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε μεταξύ των άλλων: «Το Ελληνικό Έθνος έχει βαθιές ρίζες στο χώρο και στο χρόνο. Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι - και δικαίως - για τη μακρά ιστορική μας πορεία. Αυτό που συχνά και εμείς οι ίδιοι λησμονούμε, είναι ότι αυτή η ιστορική διαδρομή του Έθνους μας ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας. Η ελευθερία μας, η διατήρηση της ταυτότητάς μας, η προάσπιση των αρχών και των αξιών, των ιδανικών μας, δεν ήταν αυτονόητα. Είχαν ένα βαρύ τίμημα, το οποίο πληρώσαμε πολλές φορές μέσα στους αιώνες. Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν - ίσως περισσότερο από όλους - το σκληρό αυτό πρόσωπο της Ιστορίας. 353.000 άνθρωποι, 353.000 ψυχές χάθηκαν σε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά. Το Μνημείο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, επειδή ο Πειραιάς ήταν το πρώτο λιμάνι, που υποδέχτηκε τα καραβάνια με τους πρόσφυγες…» τονίζοντας ότι «…επρόκειτο για ένα προσωπικό χρέος προς την μητέρα μου. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή. Η ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής είναι χρέος προς την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τις νέες γενιές οι οποίες δεν πρέπει να λησμονούν.
Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό Σέρρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις