Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Μας κλέβουν τη σκέψη

Σύμφωνα με ειδικούς, οι υπολογιστές του μέλλοντος θα μπορούν να κλέψουν ή ακόμα και να διαγράψουν τις σκέψεις σας. Βιοηθικολόγοι εγείρουν ζητήματα και κάνουν
προβλέψεις σε νέο δημοσιευμένο έγγραφο, όπου προτείνουν νέους νόμους για τα δικαιώματα των ανθρώπων, οι οποίοι θα προετοιμαστούν για τις εξελίξεις στην εγκεφαλική τεχνολογία.

Μέσω της λεγόμενης «νευροτεχνολογίας» θα μπορούμε να συνδεόμαστε σε υπολογιστές απ' ευθείας μέσω του εγκεφάλου μας και αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί και να διαδοθεί τόσο, ώστε να γίνει στόχος για χάκερ. Οι ερευνητές έκαναν μερικές σοκαριστικές προβλέψεις, καθώς προτείνουν νέους νόμους για τα δικαιώματα των ανθρώπων, βάσει των οποίων θα μπορούν να προστατευτούν από τις εξελίξεις της νευροτεχνολογίας.


Σε περίπτωση που οι επίδοξοι χάκερ καταφέρουν και αποκτήσουν πρόσβαση, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να «ακούν» τις σκέψεις σας ή ακόμα και να τις διαγράφουν.
"Απαιτούνται νέοι νόμοι για να προστατέψουν κυριολεκτικά την "ελευθερία της σκέψης" των ανθρώπων", αναφέρουν οι ερευνητές. Προειδοποιούν ότι κάποια στιγμή οι εξελίξεις στη νευροτεχνολογία ενδεχομένως να παραβούν το ιδιωτικό της σκέψης.



Οι τέσσερις νόμοι

Οι ερευνητές προτείνουν τέσσερις νόμους που θα προστατέψουν από ενδεχόμενους κινδύνους στον συγκεκριμένο τομέα. Οι νόμοι έχουν να κάνουν με το:

  • δικαίωμα της γνωστικής ελευθερίας
  • δικαίωμα της πνευματικής ιδιωτικότητας
  • δικαίωμα της πνευματικής ακεραιότητας
  • δικαίωμα της ψυχολογικής συνοχής
Ο Marcello Ienca, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και σπουδαστής διδακτορικού στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας αναφέρει: «Ο νους θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο της προσωπικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού, αλλά οι εξελίξεις στην νευρωνική μηχανική, στην εγκεφαλική "χαρτογράφηση" και τη νευροτεχνολογία βάζουν σε κίνδυνο την ελευθερία του μυαλού.

»Οι νόμοι που προτείνουμε θα έδιναν στους ανθρώπους το δικαίωμα να αρνηθούν καταναγκαστική και επεμβατική χρήση νευροτεχνολογίας, να προστατέψουν την ιδιωτικότητα των δεδομένων που συλλέγονται από τη νευροτεχνολογία και να προστατέψουν τις φυσικές και ψυχολογικές πλευρές του ανθρώπινου νου από ενδεχόμενες ζημιές από την κακή χρήση νευροτεχνολογίας.»





Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη διεπαφών ανάμεσα στον εγκέφαλο και σε υπολογιστές, ενώ παράλληλα ξεφεύγουν από το κλινικό περιβάλλον και εισβάλλουν σε καταναλωτικές χρήσεις. Ενώ πρόκειται φυσικά για ευεργετικές λειτουργίες, υπάρχει σοβαρό ρίσκο για κατάχρηση αυτών των νέων τεχνολογιών. Μπορούν να προκληθούν πρωτοφανείς ζημιές στις προσωπικές ελευθερίες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Roberto Andorno εξηγεί: «Η τεχνολογία εγκεφαλικής χαρτογράφησης ήδη έχει φτάσει στο σημείο, όπου συζητάται η νομιμότητα της χρήσης της για καταδίκες εγκληματιών, όπως για παράδειγμα για την αξιολόγηση της εγκληματικής υπευθυνότητας ή ακόμα και επανάληψης της εγκληματικής πράξης.»

Neuromarketing

«Οι βιομηχανίες του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου για το λεγόμενο "neuromarketing", ώστε να καταλάβουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή και να εκμαιεύσουν επιθυμητές απαντήσεις από αυτόν. Επίσης υπάρχουν εργαλεία, που ονομάζονται εγκεφαλικοί αποκωδικοποιητές, που μπορούν να μετατρέψουν τα δεδομένα από τις εγκεφαλικές χαρτογραφήσεις σε εικόνες, κείμενα και ήχο.»




Εγείρονται επίσης ηθικές και νομικές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων, που μπορεί να παράξει η συγκεκριμένη τεχνολογία:

«Προτείνουμε επίσης, το δικαίωμα της πνευματικής ακεραιότητας να μην προστατεύει μόνο από πνευματικά τραύματα ή αρρώστιες, αλλά και από μη εγκεκριμένες εισβολές, που θα εμποδίσουν την πνευματική υγεία κάποιου εξαιτίας της νευροτεχνολογίας.»

Το δικαίωμα της πνευματικής ιδιωτικότητας αποτελεί προστασία ευαίσθητων πληροφοριών στον εγκέφαλο κάποιου από μη εγκεκριμένη συλλογή, αποθήκευση, χρήση ή ακόμα και διαγραφή σε ψηφιακή ή άλλη μορφή. Οι διεθνείς νόμοι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένες αποσαφηνίσεις για τη νευροτεχνολογία, αν και εξελίξεις στη φαρμακευτική έχουν οδηγήσει στη νομική προστασία πλέον αυτών που ανησυχούν για τα γενετικά δεδομένα.

Όπως έγινε και με τη γενετική επανάσταση, έτσι και η «νευρο-επανάσταση» θα επιφέρει αλλαγές στους ισχύοντες νόμους. Ο Ienca πρόσθεσε: «Η επιστημονική φαντασία μπορεί να μας διδάξει πολλά για τους εγκυμονούντες κινδύνους της τεχνολογίας.»


www.zougla.gr

Πηγή: https://greek1.blogspot.com/2017/04/mas-klevoun-ti-skepsi.html#ixzz4flicDISv 
®

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις