Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Οργή του Λονδίνου για τις διαρροές για την τρομοκρατική επίθεση -Διακόπτει την παροχή πληροφοριών στις ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσεστερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το BBC,
χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή.

Το BBC ισχυρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο Μάντσεστερ με τις ΗΠΑ, μετά την αυξανόμενο θυμό για τις λεπτομερείς διαρροές σχετικά με την έρευνα οι οποίες εμφανίστηκαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μέι θα θέσει το ζήτημα στον Τραμπ

Η Τερέζα Μέι θα θέσει στον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της διαρροής κρίσιμων στοιχείων της έρευνας για την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όταν θα συναντηθούν σήμερα κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Βρετανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι από την δημοσίευση υλικού της έρευνας, και συγκεκριμένα φωτογραφιών από τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι αυτό θα περιπλέξει την εξέλιξη των ερευνών για την επίθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει έξι συλλήψεις στην Βρετανία και δύο στην Λιβύη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους αμερικανούς ομολόγους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο».

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο...Οταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια εν δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο » σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ο κορμός του βομβιστή ξεριζώθηκε από το υπόλοιπο σώμα του και εκσφενδονίσθηκε στην άλλη άκρη του φουαγιέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω από τον Αμπέντι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είχε επιπλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας για την δημοσιοποίηση του ονόματος του δράστη με διαρροή προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πριν δημοσιοποιηθεί στην Βρετανία, αλλά οι προειδοποιήσεις της δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο βομβιστής βρισκόταν στο Ντίσελντορφ 4 μέρες πριν την επίθεση

Ο Σαλμάν Αμπέντι, ο Βρετανός βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε 22 ανθρώπους στο Μάντσεστερ, βρισκόταν στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο πηγές των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel, ο Αμέντι πέταξε από το Ντίσελντορφ στο Μάντσεστερ στις 18 Μαΐου. Αρχικά ταξίδεψε στη Γερμανία από τη Λιβύη μέσω Πράγας, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη γερμανικές πηγές ασφαλείας.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας διερευνούν εάν ο Αμπέντι είχε συνεσεις με εξτρεμιστές στη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές πόσο καιρό παρέμεινε στη Γερμανία. Όπως εξηγεί μπορεί ο Αμπεντί να βρέθηκε στο Ντίσελντορφ μόνο για κατά τη διαμετακόμιση.

Αν τα παραπάνω ισχύουν, εξηγεί ο Guardian, αυτή είναι η πιο πρόσφατη διαρροή των κινήσεων του Αμπέντι η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει νέο εκνευρισμό στις αρχές της Βρετανίας. Όπως υπενθυμίζει και η Γαλλία και ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τον Αμπέντι με το Ηνωμένο Βασίλειο να φοβάται ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τις έρευνες.

Οι βρετανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο βομβιστής αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις