Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «…δεν θα μας κάνετε Γουατεμάλα!»


Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «…δεν θα μας κάνετε Γουατεμάλα!»


Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «…δεν θα μας κάνετε Γουατεμάλα!» και σήμερα, το παράδειγμα προς αποφυγή το έκανε πρόγραμμά του!!!


Τάσος Μαυρόπουλος 


Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε.

 

 Πριν πέντε χρόνια στις έξι Μάη, έγιναν οι εκλογές που έδωσαν την πρώτη εκτίναξη στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τις κινητοποιήσεις, τις αντιδράσεις του κόσμου, συμμετείχε και στήριζε τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων σε κάθε τόπο, σε κάθε γειτονιά. Τότε που εξέφρασε τις αγωνίες του κόσμου μέσα και έξω από τη βουλή. Τότε που ζήτησε από τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να πάρει τις αποφάσεις του, να στηρίξει το αίτημα «έξω από τα μνημόνια» και «καμιά θυσία για το ευρώ». Γιατί όπως έλεγε τότε, η νεοφιλελεύθερη πολιτική με τα μνημόνια, το Δ.Ν.Τ. και την ευρωζώνη, θα μας κάνουν Γουατεμάλα. Τότε που έλεγε «δεν θα σας αφήσουμε να μας κάνετε Γουατεμάλα».


6/5/17 πέντε χρόνια μετά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, παίρνοντας τη θέση του Γιωργάκη, του Παπαδήμου, του Βενιζέλου και του Σαμαρά, έχοντας νικήσει το μυαλό και την ελπίδα του κόσμου, έχοντας προδώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού, πήρε τη σκυτάλη και συνεχίζει ακάθεκτος τα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά προγράμματα. Οι συντελεστές της καταστροφής της Γουατεμάλα έγιναν συνεργάτες του και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να συνεχίσει τις καρμπόν πολιτικές που εφαρμόστηκαν εκεί. Το παράδειγμα προς αποφυγή το έκανε πρόγραμμά του.
Πέντε χρόνια μετά, με συνεργάτες το Δ.Ν.Τ., τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, την ευρωζώνη και την Ε.Ε., κυνηγάει την «ανταγωνιστικότητα» και την «ανάπτυξη», με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα και τους ίδιους συντελεστές, όπως και στη Γουατεμάλα.
Γουατεμάλα. Μια χώρα με τον αιματηρότερο εμφύλιο στην Αμερικανική ήπειρο, που είχε πάντα αυτάρκεια τροφίμων και η χούντα προχώρησε σε συμφωνία με το Δ.Ν.Τ. το 1984. Μια χώρα που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ανάπτυξης με μέσο όρο το 4%, με ανεργία λιγότερο από 3%, με ελάχιστο πληθωρισμό και σταθερή νομισματική ισοτιμία. Με τίμημα όμως να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις , οι φυσικοί πόροι να πουληθούν σε ξένες πολυεθνικές, να συρρικνωθεί το κράτος, να περικοπούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα, να οξυνθούν οι ανισότητες και οι αντιθέσεις, να γίνει ο παράδεισος των ολιγοπωλίων, το 97% της παραγωγικής γης να βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού της, να έχει χάσει την αυτάρκεια τροφίμων και να εισάγει το 50% των τροφίμων που χρειάζεται. Ενώ με τα εδάφη που έχει θα μπορούσε να ταΐσει όλη την Κ. Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef , είναι από τις πρώτες χώρες σε παιδικό υποσιτισμό και θανάτους παιδιών, με περισσότερο από το μισό πληθυσμό να ζει σε συνθήκες φτώχειας, με το μεγαλύτερο υποσιτισμό στην Κ. Αμερική και συγχρόνως με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου. Τα στοιχεία είναι από το πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «υπέροχη μακροοικονομία» http://www.exandasdocumentaries.com/series/macroeconomics/exandas-overview.php
Όλα αυτά έγιναν με την απόλυτη πειθαρχία της στα προγράμματα του Δ.Ν.Τ. και έγινε το παράδειγμα επιτυχίας των δεικτών ανάπτυξης, αποκρύβοντας όμως το βαρύ τίμημα. Τα συγχαρητήρια στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα από τους εκπροσώπους των τοκογλύφων για την πρόοδο της κυβέρνησης έχουν κατ’ αναλογία και στην Ελλάδα το τίμημα. Και όσο προχωράνε τα μνημονιακά προγράμματα και πολιτικές, το τίμημα θα είναι και πιο ακριβό, χωρίς να εξαιρείται κανείς μας από την πληρωμή.
Πέντε χρόνια μετά βαδίζουμε ολοταχώς να πιάσουμε τους δείκτες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, που έχουμε πληρώσει με αίμα και δυστυχία και απαιτούν ακόμα παραπάνω.
Πέντε χρόνια μετά το «δεν θα σας αφήσουμε να μας κάνετε Γουατεμάλα» είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ.
Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ, η καταστροφή θα συνεχιστεί, η ζωή και η αξιοπρέπειά μας θα συνεχίσουν να γίνονται το λίπασμα της ευημερίας των δεικτών. Όσο ο πρωθυπουργός βλέπει τον κόσμο απαθή , θα το διαφημίζει, θα το θεωρεί συναίνεση και τα μέτρα θα είναι σκληρότερα. Στο χέρι μας είναι να μας βρουν μπροστά τους. Μαζί όμως με τις εορταστικές εξόδους ας κάνουμε ηχηρή την παρουσία μας και στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. 
Δεν μπορεί με τόση απάθεια να τους παραδίδουμε τις ζωές μας!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις