Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ετοιμοθάνατη η Τουρκία! Τι προβλέπουν οι ΗΠΑ

Προ των πυλών η διάλυση της χώρας

Τα τελευταία γεγονότα με την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και τα νέα περί βεβαρημένης υγείας Ερντογάν έχουν ξανανοίξει την συζήτηση για διάλυση της χώρας.
Μάλιστα, άρχισαν ξανά να δημοσιεύονται χάρτες για το πως θα διαμοιραστεί η Τουρκία στο μέλλον. Χθες, δημοσιεύτηκαν δύο χάρτες, ένας αμερικανικής και ένας ισραηλινής προέλευσης, προβλέποντας τα ενδεχόμενα εδάφη που θα αποκομίσουν οι γειτονικές χώρες, καθώς και την ίδρυση του Κουρδιστάν. Ο ένας δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, δημιουργώντας αίσθηση και ανησυχία στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία δύο ή περισσότερων αυτόνομων κρατών» γράφει σε νέο άρθρο του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν.
«Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν θα υπάρξουν δύο κράτη σε μια ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Είναι μία διαδικασία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ αίμα και θα διαταράξει την περιφερειακή ισορροπία, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα αναζητήσουν είτε συμμάχους από το εξωτερικό είτε θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν την κρίση σε γειτονικά κράτη. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της τρομοκρατίας είναι μόνο η αρχή μιας απώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην διαίρεση της χώρας», συνεχίζει ο Αμερικανός αναλυτής.

Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, ο ίδιος είπε:
«Οι Κούρδοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια μεγάλη διεθνή κοινότητα, χωρίς πατρίδα. Δεκάδες εκατομμύρια Κούρδοι ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια αδιάκοπη μάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από το Ιράκ. Οι Κούρδοι συγκρούσθηκαν με την Ιρακινή Μοναρχία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά τη μεγάλη σύγκρουση του 1961 δεν σταμάτησαν. Συγκρούσεις χαμηλής έντασης συνεχίστηκαν και τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, τότε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να κάνει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, μέσω συνεχών συνομιλιών και υποσχέσεων. Όταν όμως είδε ότι οι Κούρδοι ενίσχυσαν στις εκλογές το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών – HPD, τότε στράφηκε εναντίον τους. Δεν δίστασε να καταστρέψει κουρδικές πόλεις την Τσίζρε, τη Σιλόπι, τη Νουσαϊμπίν. Οταν ένας ηγέτης καταστρέφει ολόκληρες περιοχές μιας ευάριθμης μειονότητας που ζει στην χώρα του, τότε απλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης όλων των πολιτών. Είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί η εξέγερση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις