Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΡΩΣΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ

Συνολικά 40 πλοία από 17 χώρες συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση BALTOPS 2017. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε αντικειμένα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Πρόκειται για
άσκηση με σύνθετα αεροναυτικά σενάρια και ταυτοχρόνως διεξαγωγή αμφίβιων αποβατικών επιχειρήσεων στο παράκτιο περιβάλλον της Βαλτικής Θάλασσας.
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονος προβληματισμός στους νατοϊκούς κύκλους ως προς τη διαρκώς αυξανόμενη κινητικότητα των Ρωσικών Υποβρυχίων στις περιοχές της Βαλτικής, της Βορείου Θάλασσας και του Ατλαντικού Ωκεανού θυμίζοντας εποχές Ψυχρού πολέμου.  Αξίζει να αναφερθεί πως το ρωσικό Ναυτικό αναμένει να προσθέσει στο δυναμικό του δύο νέα πυρηνικά υποβρύχια το 2017. Το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει πλειάδα υποβρυχίων με αιχμή του δόρατος τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων εκ των οποίων, τρία υποβρύχια κλάσης Delta III, ένα κλάσης Typhoon, τρία υπερσύγχρονα τύπου Borey και 6 τύπου Delta IV.
Η Ρωσική στρατηγική προσομοιάζει το δόγμα της θαλάσσιας άρνησης απάνεντι στις υπέρτερες αγγλοσαξονικές ναυτικές δυνάμεις. Τα Ρωσικά υποβρύχια διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο δόγμα της πυρηνικής αποτροπής και των μαζικών αντιποίνων ειδικότερα.
Σημειώνεται, ότι η κύρια άσκηση του ΝΑΤΟ με κύριο αντικείμενο τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο είναι η άσκηση DYNAMIC MANTA στην οποία συμμετέχουν και ελληνικά υποβρύχια σε ρόλο ερυθρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις