Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ο Σόϊμπλε κοροϊδεύει με το χρέος! Αναβολή απόφασης ξανά

Τελικά το Eurogroup ολοκληρώθηκε με το που ξεκίνησε πάλι , χωρίς συνολική συμφωνία.
Από νωρίτερα υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οδεύουμε σε ένα έκτακτο Eurogroup
πριν τις 15 Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.
Ενδεχομένως να δοθεί λίγος χρόνος στο ΔΝΤ, του οποίου το ΔΣ συνεδριάζει εκείνες τις ημέρες.
Απόψε αυτό Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, έχει κλείσει η ψαλίδα, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία.
Οι δηλώσεις μετά το τέλος του Eurogroup:
-Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει συνολική συμφωνία
Δεν υπάρχει συνολική συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Euronews, δεν θα υπάρξει ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, ούτε και έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιούνη. 

-Ρέγκλινγκ (ESM): Σημειώθηκε πρόοδος
"Ναι, σημειώθηκε πρόοδος απόψε κι αυτό είναι καλό για την ελληνική οικονομία και για όλους"

-Μοσκοβισί: Θέλουμε να συνομολογήσουμε μια συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup 

Νωρίτερα και έπειτα από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές, ξανάρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρχε  ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαζόταν  στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Για τουλάχιστον τρεις ώρες πραγματοποιούνταν, διμερείς και πολυμερείς επαφές ,σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ.
Οι επαφές αυτές συνεχίστηκαν ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε επιφύλασσε «βόμβα» για τις ελπίδες της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, όπως και ο Αυστριακός ομόλογός του και ο Ντάισελμπλουμ, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της χώρας έπειτα και από το νέο πολυνομοσχέδιο- σκούπα που πέρασε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πιτέλα: Οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα


«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του», διαμηνύει με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.
Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.
Εξάλλου στην ίδια ανάρτηση, η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει πως το Eurogroup έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Κυβερνητική πηγή: Πέρασαν τα προαπαιτούμενα, μακρά η αποψινή συζήτηση


Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι έχουμε ζητήσει


Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.
«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».
«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα». "Σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Η απάντηση του Γάλλου Υπ. Οικονομικων στον Σόιμπλε: Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει φαντασία!


Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι ειχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Μ. Λεμέρ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».
Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που εξετάζουν οι δανειστές


Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.
Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Reuters: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης


Σε ανταπόκριση του Reuters από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν πως μία αναφορά, που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σχετικά με το εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα», ήταν θετική ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις