Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

“Τετ α τετ” Τσίπρα – Τραμπ στις Βρυξέλλες

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών. Τι έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός. Ολιγόλεπτες επαφές και με άλλους ηγέτες.




«Τετ α τετ» είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από
την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε παρακολουθώ, είπε ο Αμερικανός πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είχαν θερμή χειραψία ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό κρατώντας τον από τον ώμο.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τραμπ  στη Σύνοδο των Βρυξελλών» αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από μία φωτογραφία από τη συνάντηση.
 Τσίπρας - Τραμπ - Βρυξέλλες
Τσίπρας - Τραμπ - Βρυξέλλες

Συλλυπητήρια Τσίπρα σε Μέι   

Ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του, είχε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ. 
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τρομοκρατικό χτύπημα, στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter: 
«Στη σύντομη συνάντηση με την κα. Τερέζα Μέι, εξέφρασα τα συλλυπητήριά μας για τα θύματα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. Ο ελληνικός λαός εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του»
Αλέξης Τσίπρας - Τερέζα Μέι - Βρυξέλλες

“Σύσταση” Τσίπρα στον Ράμα για τους Αλβανούς εθνικιστές

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες Γιάννης Τσακίρης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι εθνικές πρακτικές και ρητορική στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να ξεπεραστούν, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού  του διεθνούς δικαίου.
Τσίπρας - Ράμα - Βρυξέλλες
Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό, ενώ υπογράμμισε  την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και την σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες και  υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας.
Αλέξης Τσίπρας - Σύνοδος ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες
Στην συνέχεια συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών  Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων. Τσίπρας και Ράμα τόνισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. 
Τέλος, επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στους διεθνείς οργανισμούς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις