Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τρία είναι τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων και τέθηκαν επί τάπητος στο Euroworking Group της Δευτέρας.
Και στα τρία σενάρια το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την λήξη του προγράμματος και μέχρι και το 2022 θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι πλέον αδιαπραγμάτευτα.

Οι θεσμοί μεταξύ τους ακόμα και την περασμένη Δευτέρα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι από τα βασικά προβλήματα για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με το ποια θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα:

Σενάριο Πρώτο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα θετικά νούμερα της Ε. Επιτροπής - 2.1% το 2017, 2.5% το 2018 κ.οκ. αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Συγχρόνως στο σενάριο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2- 2,6% μέχρι το 2060. Το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.

Σενάριο Δεύτερο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικά νούμερα, αυτά που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέρα των συμφωνηθέντων του Μαϊου του 2016 για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Σενάριο Τρίτο. Είναι ίδιο με το δεύτερο σενάριο μόνο που η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι λίγο μεγαλύτερη, στο 1,25% και όχι στο 1%.

Ενώ αυτή την στιγμή η απόσταση ανάμεσα στους θεσμούς φαίνεται να είναι μεγάλη, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως συνήθως η συμφωνία προκύπτει όταν συμφωνηθούν όλα μαζί. Την Δευτέρα πριν το προγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται να προηγηθεί εκ νέου συνάντηση του Euroworking Group, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το ίδιο απόγευμα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει και Washington group το πρωί της ίδιας ημέρας.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις