Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Στήνουν φοιτητικές κάλπες στο… Ζάππειο

Παραμονή των φοιτητικών εκλογών και υπό τη σκιά αιχμών για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ένα χώρο 6.000 τ.μ. θα φιλοξενηθούν
μαθήματα, γραφεία καθηγητών, αναγνωστήριο, με το κτίριο να ανοίγει τις πόρτες του το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Παρά το νέο απόκτημα που θα δώσει μια ανάσα στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο του ΟΠΑ, οι ομιλίες κατά την παρουσίαση του κτιρίου δεν ξέφυγαν από το διαιωνιζόμενο πρόβλημα των φαινομένων βίας μέσα αλλά και έξω από την πόρτα των Ιδρυμάτων. Οπως επιβεβαίωσε και σε ιδιωτικές συζητήσεις ο πρύτανης του ΟΠΑ, κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης, πρόκειται για μειοψηφίες, οι οποίες όμως πετυχαίνουν με τη δράση τους να ανατρέπουν την καθημερινότητα της φοιτητικής ζωής.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα, ημέρα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα ψηφίσουν στο… Ζάππειο! Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κατά το παρελθόν, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετώπιζε το φαινόμενο των καμένων καλπών. Ομάδες εισέβαλλαν με τη βία στο χώρο, έκλεβαν τις κάλπες, προκαλούσαν φθορές και στη συνέχεια τις έκαιγαν στον προαύλιο χώρο. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», φέτος, όπως και πέρσι, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε να μη θέσει τη διαδικασία των εκλογών εντός του κτιρίου, ώστε να το προφυλάξει από τα «συνηθισμένα» πλέον γεγονότα.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η σημερινή μέρα, καθώς το ΟΠΑ βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία επί της οδού Πατησίων, με τους καθηγητές και τους φοιτητές του να είναι μόνιμα αντιμέτωποι και με φαινόμενα ανομίας ακριβώς έξω από το Πανεπιστήμιο. Επί της Πατησίων και ακριβώς μπροστά από την είσοδο του κτιρίου στήνονται τα εμπορεύματα μεταναστών με το παρεμπόριο να αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ στην πίσω πλευρά του Πανεπιστημίου, στη Μαυροματαίων, υπάρχουν καταγγελίες για εμπόριο ναρκωτικών.
Ο κ. Γιακουμάκης ξεκαθάρισε ότι είναι επιλογή του Ιδρύματος να παραμείνει Πανεπιστήμιο του κέντρου της Αθήνας, ευελπιστώντας να λειτουργήσει ανασχετικά στην υποβάθμισή του, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι καμία «κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των ικανών. Συμπληρώνοντας τις ομιλίες των επικρίσεων για τα φαινόμενα βίας και ανομίας,
Ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Καμίνης ανέφερε σχετικά: «Αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να την ανεχθούμε. Δεν πρόκειται ποτέ να συμφιλιωθούμε με αυτό το αίσχος».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί πολλές φορές, όμως, η έλλειψη ανοχής περιορίζεται στα λόγια. Τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα εντός των πανεπιστημίων από τις «μειοψηφίες», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στέκια ναρκομανών εδράζουν ακριβώς έξω από πανεπιστημιακούς χώρους, όπως στην περίπτωση του πεζοδρόμου της οδού Μασσαλίας όπου βρίσκεται το κτίριο της Νομικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις