Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΓΙΑΤΙ δεν το ΦΩΝΑΖΟΥΝ! Γιατί δεν το προωθούν τα ΜΜΕ;..

Ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης αποκαλύπτει τα στοιχεία που τον οδήγησαν στον να επιβεβαιωθεί ότι βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη.


Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα, η ανασκαφική αποκάλυψη» στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή υποπτεύθηκα ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη γιατί ήταν ένα κτίσμα εντελώς διαφορετικό από τα άλλα, ασύμβατο για άλλες χρήσεις και η όλη του διάταξη του ίδιου του κτίσματος και των κτισμάτων περί αυτό έδινε την εντύπωση ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη».

Όπως σημείωσε, ο Αριστοτέλης πέθανε το 322 π.Χ στη Χαλκίδα, μετά τη φυγή του εκεί από την Αθήνα. Όμως, η τέφρα του, ετάφη στα αρχαία Στάγειρα και μάλιστα, με τιμές, αφού οι άρχοντες της Χαλκίδας ειδοποίησαν τους κατοίκους της Στάγειρας να παραλάβουν την τέφρα του.

Ο κος Σισμανίδης τόνισε ότι στην αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε το 1996 δεν βρέθηκε ο ίδιος ο βωμός αλλά σε ένα ψηφιδωτό δάπεδο η ορθογώνια κόγχη στην οποία ήταν στημένος ο βωμός. Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες και τις πηγές, στον τάφο δόθηκε το αψιδωτό σχήμα ώστε οι Σταγειρίτες να εμπνέονται από το πνεύμα του Αριστοτέλη και να αποφασίζουν ορθά.

«Έτσι πείστηκα εντελώς από τις πηγές που ταίριαζαν πάρα πολύ με τα ανασκαφικά ευρήματα ότι απεκαλύφθη ο τάφος του Αριστοτέλη», υπογράμμισε ο κος Σισμανίδης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις