Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Νίκος Καρανίκας: «Δεν θα μου πουν αυτοί πώς θα ζήσω»

Τον προβληματισμό του για όλους εκείνους που σχολιάζουν αρνητικά κάθε του κίνηση εξέφρασε ο στενός συνεργάτης του
πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, μιλώντας στη "Secret" και τη Σάσα Σταμάτη.

Με αφορμή μια ζωγραφιά που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι χόμπι, είναι δημιουργία. Πού και πού ζωγραφίζω κάτι. Αυτό που ανέβασα είναι ηλεκτρονική ζωγραφιά και γίνεται με πένα πάνω σε πίνακα. Το ζωγράφισα ηλεκτρονικά. Έκανα μια προσωπογραφία. Δεν ξέρω αν κατάφερα να περάσω ότι υπάρχουν αισθήματα, δηλαδή αν είναι χαρούμενη, αν είναι θλιμμένη, αν, αν, η γυναίκα. Αν δεν τα κατάφερα, τότε έκανα ένα τίποτα. Μιλάω και εκφράζομαι με τη ζωγραφιά μου.

Όταν κάνεις μια ζωγραφιά και είναι πρόσωπο, προσπαθείς να περάσεις ένα αίσθημα, μια έκφραση. Και επειδή υπάρχει στο ελεύθερο σχέδιο η δυνατότητα να περάσεις παραπάνω από ένα αίσθημα, στην προσωπογραφία με ελεύθερο σχέδιο «δοκιμάζονται» όλα. Μπορώ να δοκιμάσω αν το μάτι είναι θλιμμένο και τα χείλη χαμογελαστά. Τότε προφανώς κάτι θέλει να πει ο δημιουργός. Δηλαδή, μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που το ένα μέρος του να είναι θλιμμένο και το άλλο μπορεί να εκφράζει μια απορία. Το ελεύθερο σχέδιο έχει τη δυνατότητα αυτή.

Εμένα μια φίλη μου, μου είπε για τη συγκεκριμένη ζωγραφιά τα εξής: “Έχεις κάνει δύο πρόσωπα σε ένα”. Μια άλλη μου είπε πως ένα ελεύθερο σχέδιο οφείλει να γεννήσει ερμηνείες».

Ο Νίκος Καρανίκας δεν έκρυψε, μάλιστα, την ενόχλησή του για όλους εκείνους που στρέφονται εναντίον του, θεωρώντας κατακριτέο από έναν συνεργάτη του πρωθυπουργού να δημοσιεύει ζωγραφιές του στο διαδίκτυο.

«Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε. Όλα γίνονται. Και όταν πρόκειται για καλλιτεχνική έκφραση, βρίσκουμε και τον χρόνο και τον τόπο και τον τρόπο που θα εκφραστούμε. Είναι κολλημένοι οι άνθρωποι. Από εμπάθεια γράφουν εναντίον μου. Δεν είναι αντικειμενικοί. Εγώ στην προκειμένη εκφράστηκα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν της ηλεκτρονικής ζωγραφιάς. Το έχω κάνει και με άλλο τρόπο, και σε χαρτί και σε μουσαμά.

Την ανάγκη μου για έκφραση την έβγαλα με αυτόν τον τρόπο. Δεν αφήνω τις δουλειές μου για να κάνω αυτό. Όταν θέλει κάποιος ή κάποια να εκφραστεί, θα βρει τον τρόπο και το μέσο και την ώρα να το κάνει. Αυτό δείχνει η ιστορία. Δεν θα δώσω σε κανέναν λογαριασμό για τις εκφραστικές μου ανάγκες - δυνατότητες. Αντιλαμβάνομαι ότι η άγνοια και η εμπάθεια προς το πρόσωπό μου γεννούν αυτού του είδους τις κακοήθειες εναντίον μου. Δεν πειράζει, δεν σκάω.

Μου αρκούν οι άνθρωποι που γνωρίζω» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι γίνεται εύκολος στόχος είπε: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό το θέμα. Τη δουλειά μου μπορώ να κάνω μόνο. Το ότι με έχουν κάνει εύκολο στόχο δεν μπορεί εμένα να μου αλλάξει τη ζωή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις