Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΤΑΙΠΕΔ: Πωλείται το ιστορικό Castello Bibelli της Κέρκυρας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας  έδωσε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση-πώληση  της  έκτασης των 77 στρεμμάτων του ιστορικού  Castello Bibelli της  Κέρκυρας και  ανήκει πλέον στο  ΤΑΙΠΕΔ.     

Πάντως, ο πρώτος διαγωνισμό που ήδη έγινε για την επίμαχη έκταση φιλέτο του Castello Bibelli απέβη άκαρπος, καθώς δεν εμφανίστηκε καν επενδυτής, γεγονός που προβλημάτισε καθώς η έκταση βρίσκεται σε προνομιακή θέση.  Τώρα,  το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί αυτή τη φορά επενδυτής.
Το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο ‘’CASTELLO’’ συνολικού δομημένου εμβαδού 2 στρεμμάτων (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 μ2. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρέμματα.
Απέχει 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και 16 από το αεροδρόμιο του νησιού των Φαιάκων, ενώ απέχει 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρουσα για ανάπτυξη οικιστικών  και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Το 1900 κατασκευάστηκε από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι το κτίριο Castello Bibelli που αποτελείται από δύο πύργους (1.968 τ.μ.) ιδιοκτησίας του Αντώνη Πολυλά και κτίριο βοηθητικών χώρων  1.047 τ.μ. 
Το 1957 ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοίκιασε το ακίνητο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και το ανακαίνισε  πλήρως. Στη συνέχεια λειτούργησε ως πολυτελές  ξενοδοχείο.        
Στην συνέχεια το επίμαχο κτίριο παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
Το διάστημα 1960-1970 στην ίδια περιοχή κατασκευάστηκε το τριώροφο Castelleto  (810 τ.μ.) το οποίο και αυτό παραχωρήθηκε το 1972 στην Εθνική Πινακοθήκη. 
Το 2009 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τόσο το Castello Bibelli, όσο και Castelleto μαζί με τους βοηθητικούς χώρους τους  χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στην συνέχεια το 2013 η έκταση  μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις