Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές ασφαλείας των ΗΠΑ κατά την DIA

Η κατάθεση του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, της DIA (Defense Intelligence Agency), αντιστράτηγου Βίνσεντ Στούαρτ, ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee),
έδωσε στη δημοσιότητα την πεποίθηση της υπηρεσίας για τις πέντε μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρώτη απειλή για τη DIA είναι η Βόρεια Κορέα και οι πυρηνικές της φιλοδοξίες, η οποία αν αφεθεί ελεύθερη να συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει, είναι πλέον θέμα χρόνου να διαθέτει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, που θα μπορεί αξιόπιστα να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τρεις πυρηνικές δοκιμές που έχουν γίνει από τη στιγμή της ανόδου στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς επίσης και οι πολυάριθμες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών, καθώς η χώρα αναπτύσσει συνεχώς το πρόγραμμά της και συνεχώς επιλύει τεχνικά ζητήματα.
Σαφέστατη απειλή είναι και η Ρωσική Ομοσπονδία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μια χώρα που θεωρεί τη στρατιωτική ισχύ ως κρίσιμο παράγοντα επίτευξης των στρατηγικών της στόχων, με τον κύριο να είναι η ανάδειξη της χώρας σε κέντρο πλανητικής επιρροής στο πλαίσιο του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, με αποτέλεσμα να κατανέμεται σημαντικό μέρος του πλούτου που παράγει η χώρα στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία ασκεί επιθετική εξωτερική και αμυντική πολιτική, χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα της επιρροής και του στρατηγικού πειθαναγκασμού – καταναγκασμού, με στόχο πάντα να αμφισβητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της DIA.
Η Κίνα αποτελεί μια επίσης σημαντικότατη απειλή για τις ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται στην τρίτη δεκαετία του στρατιωτικού της εκσυγχρονισμού, με αλλαγές στο δόγμα, την τακτική και την εκπαίδευση, ενώ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο διάστημα και της επιχειρήσεις στον κυβενροχώρο.
Κι όλα αυτά, πέραν των νέων οπλικών συστημάτων που εισάγονται σε υπηρεσία. Επί της ουσίας αποτελεί ήδη ανταγωνιστή που δεν απέχει και πολύ από τις ΗΠΑ σε όρους εθνικής ισχύος. Ο δε σχεδιασμός της ανταποκρίνεται στο ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στην άμεση γεωπολιτική της περιφέρεια και διαρκώς βελτιώνει τις στρατιωτικές δυνατότητές της στον τομέα της απαγόρευσης πρόσβασης τρίτων στις υπό τον έλεγχό της περιοχές.
Άλλος ανταγωνιστής των αμερικανικών συμφερόντων είναι το Ιράν, το οποίο παρά τις κυρώσεις αναπτύσσει συνεχώς τις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες αναπτύσσοντας βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα τύπου κρουζ, ναυτικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροχήματα και συστήματα αεράμυνας, τα οποία εν συνόλω μπορούν να απειλήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Άξονες της επιθετικής πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι η «Δύναμη Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε συνεργασία με άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές της ευρύτερης περιοχής. Η DIA αναμένει από τη χώρα να συνεχίσει να υπονομεύει την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές οργανώσεις σε ρόλο άτυπου «αντιπροσώπου», επιχειρώντας να καλύψει φυσικά τα ίχνη της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις