Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Η Ταϊλάνδη απειλεί με μήνυση το Facebook αν δεν κατεβάσει τις αναρτήσεις κατά της μοναρχίας

Η Ταϊλάνδη απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά του Facebook, αν αυτό δεν καταργήσει διάφορες σελίδες και αναρτήσεις που ασκούν κριτική στην μοναρχία της χώρας.


Ο όρος «Leje Majeste», που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ταϊλάνδη, σημαίνει πως είναι παράνομο να ασκήσει κανείς οποιουδήποτε είδους κριτική προς την βασιλική οικογένεια.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει εντοπίσει 309 αναρτήσεις οι οποίες προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπιστία της βασιλικής οικογένειας και συνεπώς, ζήτησε από την εταιρεία να τις κατεβάσει το γρηγορότερο.

Μέχρι στιγμής, το Facebook έχει κατεβάσει 131 αναρτήσεις και οι αρχές της Ταϊλάνδης έδωσαν διορία στην εταιρεία μέχρι το πρωί της Τρίτης, για να κατεβάσει και τις υπόλοιπες. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χώρα θα κινηθεί νομικά ενάντια στη Facebook.

Ο υπουργός Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών, Takorn Tantasith, δήλωσε ότι το Τμήμα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις για να κατέβει το περιεχόμενο.

Επίσης, είπε πως το τμήμα είναι εξουσιοδοτημένο να ελέγχει το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας το νόμο περί τεχνολογικών εγκλημάτων. Όλες οι σχετικές ενέργειες θα κατατεθούν εναντίον του Facebook της Ταϊλάνδης.

Η Dhiraphol Suwanprateep, μια εταιρεία της χώρας που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας και επικοινωνίας, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα: 

«Το περιεχόμενο λογοκρισίας δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ταϊλάνδη, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν μια κυβέρνηση έχει την ανάγκη να αποκλείσει όλο το παράνομο περιεχόμενο, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Κίνας – κλείνοντας δηλαδή ολόκληρη την υπηρεσία του Facebook. Το ερώτημα είναι αν έχουν μια εναλλακτική λύση για τους χρήστες».

Η Κίνα για παράδειγμα έχει φτιάξει το Weibo, αλλά στην Ταϊλάνδη δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις