Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Mirage 2000-9 από το Κατάρ για την ΠΑ; Ένα σενάριο πάντα ανοιχτό

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 βρίσκεται σε καλό δρόμο, η υπόθεση του F-35 είναι κάτι που θα απασχολήσει στο μέλλον και αυτό που μένει ως
προβληματισμός είναι τι θα γίνει με το “γαλλικό κομμάτι” της ΠΑ, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό λόγω των όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω των Mirage 2000.

Τα Scalp και οι Εξοσέτ που διαθέτουμε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Γι΄ αυτό και το τι θα γίνει με τα Mirage 2000 είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ο εκσυγχρονισμός όλων των Mirage 2000 σε “παύλα 5” είναι ένα ενδεχόμενο που από πολλούς κρίνεται ακριβό. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συζητήσεις γίνονται με την γαλλική πλευρά να επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα ώστε να πιέσει στο κλείσιμο άλλων, όπως τα ελικόπτερα NH-90. Η ελληνική πλευρά το ΄χει κατανοήσει και γι΄ αυτό έχει εδώ και καιρό ρίξει τους τόνους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια διακρατική συμφωνία για να προχωρήσει το θέμα του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 είναι κάτι που η Ελλάδα θέλει να εξεταστεί σοβαρά.

Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον σενάριο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα πολύ γρήγορα και με λίγα χρήματα. Σ΄ αυτό εμπλέκονται και τα NH-90.

Το σενάριο λέει για ανταλλαγή των ελικοπτέρων NH-90 με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-9 από το Κατάρ. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων του Κατάρ στην Αθήνα . Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αν προκύψει συμφωνία η Ελλάδα θα μπορεί να εντάξει γρήγορα “έτοιμα” αεροσκάφη στη δύναμή της. Αεροσκάφη που είναι ελάχιστα υποδεέστερα των δικών μας Mirage 2000-5 αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα “σούπερ όπλα” που έχουμε στις αποθήκες.

Για να δούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις