Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Απίστευτη εξέλιξη – MoU: Γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα κριθούν αντισυνταγματικές!

Το κείμενο, εκτός του γεγονότος ότι αφήνει παράθυρο για εφαρμογή του «κακού σεναρίου» που προβλέπει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το ίδιο έτος, από το 2019, ζητά δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τα νέα μέτρα λιτότητας.
Αποκαλυπτικό για τα δεινά της διετίας 2019 – 2020 που βρίσκονται καθοδόν είναι το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας της Ελλάδας μες τους δανειστές που κατατέθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Το κείμενο, εκτός του γεγονότος ότι αφήνει παράθυρο για εφαρμογή του «κακού σεναρίου» που προβλέπει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το ίδιο έτος, από το 2019, και όχι με διαφορά φάσης ενός έτους, ζητά δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τα νέα μέτρα λιτότητας.
Και  να’ ταν μόνο αυτό.
Σύμφωνα με το κείμενο:
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντίμετρων είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα. Αντίστοιχη νομική γνωμοδότηση ζητείται για τις περικοπές στις συντάξεις ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Το κείμενο του νέου Μνημονίου προβλέπει ακόμη:
–          Οδικό χάρτη από την Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών για την χαλάρωσης των capital controls.
Τα βήματα θα συνδέονται με μετρήσιμα σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αγορά και των συνθηκών ρευστότητας, καθώς και της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών.
–          Διατήρηση των πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022.
–          Μεγάλες περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών.
Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018.
–          Νέο καθεστώς στους φορολογικούς ελέγχους και τα πρόστιμα τα οποία θα μειώνονται κατόπιν ελέγχων, εφόσον ο φορολογούμενος – ελεγχόμενος συνεργάζεται, επανεξέταση των εκπτώσεων και φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις με στόχο την κατάργηση όσων κρίνεται πως δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν.
–          Αν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018 το οποίο προβλέπεται να κλείσει με, εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), φορολόγηση ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και 7 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας κ.α.
–          Εφόσον επιτυγχάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι η χώρα μπορεί να προχωρήσει –σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος, στο ύψος της υπεραπόδοσης.
Τα μέτρα που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2020 που προβλέπεται αν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Τα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν επίσης αν εκτιμηθεί από όλους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις