Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

NATO κατά ISIS αλλά μόνο από τον αέρα! Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενπεργκ

Το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ,
λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή, η οποία εκπληρώνει ένα μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ που διοικούν τον συνασπισμό αυτόν, «θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης», υπογράμμισε.

Το καθένα από τα 28 κράτη-μέλη του NATO έχει ήδη ενταχθεί μεμονωμένα στον διεθνή συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή».

Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί στον συνασπισμό.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε χθες Τετάρτη στο AFP, η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Συμμετέχοντας ως όλον στη συμμαχία το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να επωφεληθεί «μιας καλύτερης πλατφόρμας για να συντονίζεται» με τον συνασπισμό, εκτίμησε ο Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις ώρες πτήσης των αεροσκαφών-ραντάρ Awacs στον τουρκικό εναέριο χώρο, τα οποία παρακολουθούν την αεροπορική δραστηριότητα στο Ιράκ και τη Συρία, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας.

Εξάλλου στην έδρα του ΝΑΤΟ θα συσταθεί ένα νέο γραφείο που θα ασχολείται με την κοινοποίηση πληροφοριών για τα τρομοκρατικά δίκτυα, και κυρίως για τους ξένους τζιχαντιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις