Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Ραγδαία αύξηση αμυντικών δαπανών από το NATO! Τι ετοιμάζεται;

Ανησυχία για μια παγκόσμια σύρραξη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής ως προς την δέσμευσή του στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της
συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της, εκφράζοντας όμως και την «ωμή» απαίτησή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες–μέλη του Οργανισμού.
Κατά την πρώτη του συνάντηση σήμερα με τους αρχηγούς κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε ρητά στην δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού (Άρθρο 5) να θεωρούν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δρουν αναλόγως.
Εντούτοις, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ο Τραμπ ήταν «σαφής» και «δήλωσε με έντονο τρόπο» την δέσμευσή του από κοινού στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της.
«Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος στην δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν επίσης ξεκάθαρος στο μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών της Συμμαχίας ότι πρέπει να εκπληρώνουμε την δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.
«Εξέφρασε ωμά το μήνυμά του αυτό σήμερα και έχουμε δει στο παρελθόν τον πρόεδρο Τραμπ να μιλά με αυτή την ευθύτητα», συμπλήρωσε.
«Το ΝΑΤΟ του μέλλοντος πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην τρομοκρατία, τη μετανάστευση, στις απειλές από τη Ρωσία και στη φύλαξη των ανατολικών και των νότιων συνόρων του (βλέπε Ελλάδα)», δήλωσε ο Τράμπ, μιλώντας στις Βρυξέλλες στην τελετή παρουσίασης μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις