Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Tι είναι η δίαιτα ζώνης, πώς εφαρμόζεται και τι αποτελέσματα έχει;

Η δίαιτα ζώνης είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει να κάνει με το σωστό και απόλυτα αρμονικό συνδυασμό τροφών.
Κάθε γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από 30% άπαχες πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 40% υδατάνθρακες. Ο συνολικός όγκος κάθε γεύματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σας. Τα γεύματα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (το πολύ ανά 5 ώρες). Σκοπός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι να διατηρεί την έκκριση της ινσουλίνης (της ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, η οποία επιτρέπει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό) σε ένα επίπεδο που επιτρέπει την απώλεια βάρους. Αναπτύχθηκε το 1995, από τον Μπάρι Σίαρς, ερευνητή του M.I.T. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Βασικές αρχές της δίαιτας ζώνης
• Διατηρείτε πάντα την αναλογία 40/30/30 με το φαγητό. Αυτό μεταφράζεται σε 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% υγιές λίπος σε κάθε γεύμα.
• Προσπαθήστε να κρατήσετε το φαγητό σας σε αναλογία 5/5. Αυτό μεταφράζεται σε πέντε γεύματα την ημέρα, όχι περισσότερο από πέντε ώρες το ένα από το άλλο (εκτός βέβαια από το διάστημα που μεσολαβεί για τον ύπνο).
• Καταναλώστε πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να μπορέσετε να κρατήσετε την αναλογία τροφής και επιπέδων ινσουλίνης.
• Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
• Ασκηθείτε σε τακτική βάση αλλά όχι φανατικά. Οι ασκήσεις θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα λογικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί το σώμα σας και όχι να καταρρεύσετε.
Πώς λειτουργεί;
Σύμφωνα με τη δίαιτα, εφόσον οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι τα θρεπτικά συστατικά που καθορίζουν την ορμόνική μας δραστηριότητα, η κατανάλωσή τους σε τέλειο συνδυασμό είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Όπως και με άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η δίαιτα ακολουθεί μια μέση αναλογία 40-30-30: 40 τοις εκατό της θερμιδικής πρόσληψης είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, 30 τοις εκατό πρόσληψη πρωτεϊνών και 30 τοις εκατό πρόσληψη λίπους.
Το πρόβλημα με την εν λόγω δίαιτα η οποία υπόσχεται περισσότερη ενέργεια, καλύτερη εστίαση και αυξημένη διάθεση, έχει να κάνει με την χαμηλή ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα μπορεί να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς δεν καλύπτει το αίσθημα της πείνας επαρκώς. Επίσης αρκετοί υποστηρίζουν πως μετά την διακοπή της δίαιτας, τα κιλά επανέρχονται σε σύντομο χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις