Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας μίλησε για τα σχέδια του Trump για να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία

© Φωτογραφία: Ουκρανική Πρεσβεία στο λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών στο Facebook Ο Πρόεδρος Donald Trump, ο Αντιπρόεδρος Mike Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Kimkin κατά την διάρκεια συνάντησης τους στην Ουάσιγκτον. 10 Μαΐου 2017
Μόσχα, 15 Μαΐου — RIA Novosti. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ασκήσουν
πίεση στη Ρωσία και να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της ειρηνικής διευθέτησης στο Donbass. Όπως ανακοινώθηκε  από τον Υπουργό  Εξωτερικών της Ουκρανίας, αυτά τα θέματα συζητήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις τους στην Ουάσιγκτον.
Ο Trump δέχθηκε τον επικεφαλής του  Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στις 10 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. Ο Klimkin είχε επίσης συνομιλίες με τον Michael Pence
Αυτό δεν ήταν το πρώτο ταξίδι στην Ουάσιγκτον του  Klimkin, αλλά
η προσωπική  συνάντηση του Προέδρου   Trump με τον επικεφαλής του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών επετεύχθη για πρώτη φορά.
Έτσι, ο διπλωμάτης επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια  τον δέχθηκε  μόνο  ο Υπουργός Rex Tillerson.
«Ενδιαφέρουσες ιδέες»
Σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο Klimkin είπε σε μια συνέντευξη  στο  πρόγραμμα του TSN [1].
«Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά μηνύματα είναι η πραγματική επιθυμία να συμμετέχει για την πίεση στη Ρωσία. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, σχετικά με αυτές τις ενδιαφέρουσες ιδέες  μπορώ μόνο να τις πω αργότερα όταν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους φίλους,» είπε ο Υπουργός.
Ο Klimkin ισχυρίζεται ότι συζήτησε με τον  Trump όχι μόνο «οικονομικούς μοχλούς πίεσης και τις  επιβολές  κυρώσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον θα συντονίσει τα περαιτέρω βήματα σε μια κατάσταση αποκλιμάκωσης στην Donbass με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο Υπουργός επίσης δήλωσε  ότι η επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο έλαβε χώρα στην ατμόσφαιρα, «γεμάτη  με θετικά συναισθήματα», και ο  Trump χαρακτήρισε τους Ουκρανούς «ψύχραιμους».
Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Valery Chaly την  Παρασκευή είπε ότι οι  Αμερικανοί  διαβεβαίωσαν το  Κίεβο ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν «πίσω από την πλάτη» της Ουκρανίας.
«Όχι, Όχι οι  αποφάσεις δεν θα ληφθούν  πίσω από τις πλάτες της Ουκρανίας , αυτή η διαβεβαίωση μας δόθηκε, και οι συναντήσεις αυτές δείχνουν την σαφή  πολιτική της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τη συνάντηση με Klimkin  Chaly, Trump πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του  Κιέβου  και  στην Ουκρανία φάνηκε η  υποστήριξη από την πλευρά της Αμερικής.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον. 10 Μαΐου  2017
Συνάντηση «επί πληρωμή»
Παρά τις διαβεβαιώσεις για τις άριστες σχέσεις μεταξύ του  Κιέβου και της Ουάσιγκτον, από τα μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Ουκρανία έπρεπε να πληρώσει για την   συνάντηση με τον Trump.
Την Παρασκευή το ανακοίνωσε από την  Verkhovna Rada ο βουλευτής  Αντρέι Artemenko.
«Για τη συνάντηση αυτή η Ουκρανική πλευρά έπρεπε   καταβάλει στην περίφημη αμερικανική εταιρεία lobbying τα χρήματα των φορολογουμένων της Ουκρανίας,  που έχουν κλαπεί από τον Ουκρανικό  Λαό», – έγραψε ο βουλευτής  στη σελίδα του στο Facebook [2].
Ο βουλευτής «υπολόγισε» τις διαπραγματεύσεις σε  400 χιλιάδες δολάρια. Ο  Artemenko είπε επίσης ότι η συνάντηση της Ουκρανικής αντιπροσωπείας με τον Trump  και τον Pence  δεν είχε προγραμματιστεί καθόλου και ήταν η «αποζημίωση» για τις διαπραγματεύσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον  Πρέσβη  Σεργκέι Kislyak.
Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση Klimkin με τον Trump κράτησε μόλις έξι λεπτά.
Ο Klimkin διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του βουλευτή.
«Εγώ εξ ορισμού, και αυτό είναι η αρχή μου, να μην χρησιμοποιώ  λομπίστες ή άλλους για την οργάνωση συνεδριάσεων …  Στην πολιτική, η άσκηση πίεσης, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, δεν λειτουργεί.  Έχω μια
πολύ σαφή αρχή: Ποτέ δεν χρησιμοποιώ  τις υπηρεσίες που πληρώνονται  ή αλλιώς να πληρώνω  αυτούς που μας βοηθούν», – είπε ο διπλωμάτης σε συνέντευξη Τύπου.
«Φυσικά, έγινε  (η συνάντηση με την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών -. Ed) είναι ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι ο πιο σημαντικός φίλος, σύμμαχος και εταίρος μας. Αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», – είπε ο υπουργός της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την βοήθεια  στο Κίεβο
Την ίδια στιγμή στα μέσα Απριλίου, το περιοδικό της Εξωτερικής Πολιτικής  [3] ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει απότομα να μειώσει κατά  69 τοις εκατό  το ποσοστό  της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ουκρανία. Αρχικά, οι Αμερικανικές αρχές σχεδίαζαν να διαθέσει στο Κίεβο περισσότερα από 570 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τέλος, το ποσό αυτό μειώθηκε σε 177 εκατομμύρια ευρώ.
Την Παρασκευή ο  Klimkin ανακοίνωσε επίσης  μια γρήγορη  συνάντηση του Trump με τον Πρόεδρο της  Ουκρανίας Petro Poroshenko.
«Επεξεργαζόμαστε την  συνάντησης εργασίας .  Πιστεύω ότι θα γίνει στο εγγύς μέλλον.  Ένα από τα σημαντικά σημεία για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης είναι μια μορφή στην οποία θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες πώς να ασκήσουν  πίεση στην  Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες Μινσκ», – δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Στις 10  Μαΐου, η  επίσημη  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Noyert δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να ακυρώσει τα αντι-ρωσικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014. Αυτό ειπώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Rex Tillerson με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών Tillerson τόνισε την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του  Μινσκ.] Οι Κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν  σε ισχύ μέχρι που η Μόσχα δεν θα αλλάξει τις ενέργειες που οδήγησαν σε αυτό », – δήλωσε η Neuert.
Το θέμα της άρσης των ρωσικών κυρώσεων στη Δύση  παραδοσιακά συνδέεται  με την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στο Donbass, και
το θέμα των ρυθμίσεων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
References [ βιβλιογραφικές αναφορές]  программе ТСН
   ( https://ru.tsn.ua/politika/v-moskve-etogo-nikto-ne-ozhidal-klimkin-raskryl-detali-vstrechi-s-trampom-i-rasskazal-o-reakcii-kremlya-859075.html )  Facebook
   ( https://www.facebook.com/andvicart/posts/1922031251409571 )  журнал Foreign Policy
   ( http://foreignpolicy.com/ ) https://ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις