Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Τελεσίγραφο 10 ημερών στην Τερέζα Μέι να σώσει την πρωθυπουργία της

Δέκα μέρες προθεσμία να διαμορφώσει μια γραμμή που θα ικανοποιήσει τόσο τους οπαδούς του «σκληρού» όσο και εκείνους του «μαλακού» Brexit έχει η Τερέζα Μέι,
ειδάλλως θα τεθεί θέμα αρχηγίας στους Τόρηδες, προειδοποίησε ένας πρώην υπουργός μιλώντας στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία μετά την ολέθρια απόφασή της να πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες στοίχισαν την αυτοδυναμία στο κόμμα της, αλλά και τους χειρισμούς της αναφορικά με την πρωτοφανή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στον πύργο κατοικιών του Λονδίνου, τον οποίο επισκέφθηκε αποφεύγοντας να συναντηθεί με τους ενοίκους «για λόγους ασφαλείας».
Η πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος προειδοποίησε ότι τυχόν υποχώρηση στο «σκληρό» Brexit θα πυροδοτήσει θέμα ηγεσίας, αλλά οι νέοι σύμμαχοί της απ’ το βορειοιρλανδέζικο DUP μπορεί να ζητήσουν να μετριάσει τη στάση της στο θέμα του διαζυγίου απ’ την ΕΕ προκειμένου να τη στηρίξουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κι ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέηβιντ Ντέιβις θεωρείται ότι πρωτοστατούν στην πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, αναδεικνύεται σε υπέρμαχο της «μαλακής» προσέγγισης.
Καθοριστικής σημασίας για την τύχη της Μέι θα είναι η ομιλία της βασίλισσας στη Βουλή, που συντάσσει η πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες και η οποία σηματοδοτεί τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, σύμφωνα με πρώην υπουργό που μίλησε στους Κυριακάτικους Τάιμς ζητώντας να μην κατονομαστεί.
«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να φύγει. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 28η και η 29η Ιουνίου, όταν θα γίνει η ψηφοφορία» για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είπε.
Άλλος υπουργός που ρωτήθηκε κατά πόσον η Μέι έχει ακόμη τη βούληση να παλέψει, φέρεται να είπε σε φίλους του ότι «ανησυχεί για την ψυχική της κατάσταση.»
Οι ευρωσκεπτικιστές θα προσπαθήσουν μέσα απ’ την ομιλία της Βασίλισσας να διαγνώσουν κατά πόσον η Μέι ενδίδει στις πιέσεις επιχειρηματιών και στελεχών μέσα απ’ το κόμμα της να συνάψει με την ΕΕ μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Βρετανία να έχει πρόσβαση στην Κοινή Αγορά -κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σημάνει και διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης προσώπων καθώς και ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δύο πρώην υπουργοί είπαν στην Sunday Telegraph ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος στο κόμμα και θα απειλούσε την ηγεσία της...
Ένας πρώην υπουργός των Τόρις δήλωσε: «Αν είχαμε ισχυρές ενδείξεις ότι οπισθοχωρεί, θεωρώ ότι (η Μέι) θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Το ζήτημα είναι ότι δεν αποτελεί πια ενωτικό στοιχείο. Έχει στ΄αλήθεια εξοργίσει την κοινοβουλευτική ομάδα για προφανείς λόγους. Επομένως, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν καλές προθέσεις προς το πρόσωπό της».
Ο ίδιος είπε στην εφημερίδα: «Αυτό που πιθανόν να κάνουμε είναι να βάλουμε έναν υποψήφιο απέναντί της, έναν Δούρειο Ίππο. Μπορείτε να φανταστείτε ποιός θα είναι...». Ένας άλλος πρώην υπουργός δήλωσε: «Αν (η Μέι) μαλακώσει στο Brexit, ο κόσμος θα γκρεμιστεί...θα ανοίξουν οι πύλες της Κολάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις