Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οι ΗΠΑ επενδύουν 115 εκατομμύρια δολάρια στο Γκουαντάναμο

Η αρμόδια επιτροπή για τις οικονομικές δαπάνες θα ψηφίσει σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με ένα κονδύλι δαπανών 115 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μόνιμων
υποδομών εγκατάστασης-διαμονής για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, στο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η αρμόδια Επιτροπή Απαλλοτριώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (The House Appropriations Committee) δήλωσε ότι στις δαπάνες κατασκευής στρατιωτικών υποδομών για το 2018 έχει συμπεριληφθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής δύο νέων στρατοπέδων για την εγκατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού που σταθμεύει στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό των κρατουμένων σε μόλις 41, ενώ δεν πρόλαβε να υλοποιήσει την απόφασή του για τον τερματισμό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κράτησης στην Κούβα.

Την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο αριθμός των κρατουμένων έφτανε τους 800, για να μειωθεί σε περίπου 245, την περίοδο ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα, το 2009.

“Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για ν’ αντέχουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες των τυφώνων κι εδώ και καιρό δεν θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Κουρτ Τιντ, που ηγείται της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Απρίλιο.

“Νομίζω ότι είναι καιρός να κάνουμε τις επενδύσεις που εδώ και 15 χρόνια ειλικρινά…, αποφύγαμε να κάνουμε,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον ναύαρχο, περίπου 580 στρατιώτες ζουν σε σπίτια που έχουν κατασκευαστεί από εμπορευματοκιβώτια το 2006, αλλά και το 2008.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να χρησιμοποιηθούν για πέντε ή επτά χρόνια. Τα οικήματα αυτά παρουσιάζουν διαρροές, προβλήματα με την υδραυλική τους εγκατάσταση, αλλά και ανάπτυξη μούχλας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 είχε εξαγγείλει όχι μόνο την διατήρηση της λειτουργίας του κέντρου κράτησης, αλλά και την αποστολή μεγάλου αριθμού κρατουμένων.

Η φυλακή εγκαινιάστηκε επί προεδρίας του προέδρου Μπους του νεότερου, προκειμένου να φυλακίζονται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τις σκληρές συνθήκες φυλάκισης των κρατουμένων. Η πρόταση που έχει κατατεθεί προς ψήφιση την Βουλή των Αντιπροσώπων απαγορεύει στο αμερικανικό Πεντάγωνο την διάθεση οικονομικών κονδυλίων για τον τερματισμό λειτουργίας του Γκουαντάναμο, ενώ απαγορεύει επίσης και την χρηματοδότηση οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης εντός των ΗΠΑ, για την μεταφορά των κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις