Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Βενεζουέλα: 17χρονος νεκρός από σφαίρα στο στήθος σε διαδήλωση κατά του Μαδούρο [εικόνες]

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στο Καράκας χθες σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων,
διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το αν εξακολουθεί να αντέχει το κίνημα αντίστασης μετά από δύο μήνες σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων στους δρόμους.
Ένας έφηβος σκοτώθηκε από πυρά στις τελευταίες διαδηλώσεις και αρκετοί τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον Απρίλιο σε τουλάχιστον 73 νεκρούς.
Περίπου 10.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους στο ανατολικό και εύπορο τμήμα του Καράκας. Αντιμέτωποι με κανόνια νερού και δακρυγόνα, μια πυκνή ομάδα διαδηλωτών πέταγαν πέτρες, μολότοφ, και πυροτεχνήματα πίσω από πρόχειρες ξύλινες ασπίδες.
«80η μέρα της αντίστασης, και ο λαός δεν έχει κουραστεί. Σήμερα είναι σαφές σε οποιονδήποτε ανησυχούσε ότι οι δρόμοι ηρέμησαν, ότι αυτό δεν ισχύει», είπε ο Φρέντι Γκουεβάρα, βουλευτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση, στη διαδήλωση.



Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, αναφερόμενος στο επεισόδιο όπου φαίνεται από βίντεο ότι ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς πυροβολεί με πιστόλι, είπε ότι υπήρξε «ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας». Σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι αρκετοί είχαν τραυματιστεί και ένας είχε σκοτωθεί. Οι συμμετέχοντες αξιωματικοί διερευνώνται, είπε, αλλά καταδίκασε τη χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών.

Διαδηλωτές δείχνουν κάλυκες από σφαίρες που φέρονται να προέρχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας
Ο δήμαρχος είπε ότι ο νεκρός ήταν 17 ετών και ονομαζόταν Φαμπιάν Ούρβινα, και ότι σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 27 τραυματίες.
O 17χρονος που έχασε τη ζωή του
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι σύρει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα προς τη δικτατορία με την καθυστέρηση εκλογών, τη φυλάκιση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, και την πίεση για την αλλαγή του συντάγματος.
Ο θυμός των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών έχει αυξηθεί από τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, που συμπίπτουν με μια κατακόρυφη αύξηση θνησιμότητας παιδιών λόγω ασιτίας και ελλιπούς περίθαλψης.
«Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε περίθαλψη, δεν έχουμε μέλλον», είπε ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, μιλώντας ενώ φορούσε μάσκα για τα δακρυγόνα, «πώς είναι δυνατόν στα 19 μου χρόνια να βρίσκομαι εδώ και να πολεμάω;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις