Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ξεχάστε την ατομική βόμβα! Δείτε ποιο θα είναι το «υπερόπλο» του 21ου αιώνα (βίντεο)

Της Λίνας Ακριβοπούλου

Ένα νέο «υπερόπλο», βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έχει ήδη αρχίσει να ανατέλει οδηγώντας σε μια νέα μορφή πολέμου που δεν θα έχει καμία σχέση με το ατομικό ή θερμοπυρηνικό πόλεμο. Οι μεγάλες δυνάμεις
προσαλατολίζονται στην ανάπτυξη συστημάτων αντιμετώπισης ή ακόμη και εφαρμογής αυτού του νέου «υπερόπλου» που θα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη συτημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τον Γάλλο φουτουριστή, Jean-Christophe Bonn, το νέο «υπερόπλο» του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να είναι μια ατομική ή θερμοπυρηνική βόμβα, αλλά συστήματα ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης  τα οποία αναπτύσσονται ήδη από τις   υπερδυνάμεις του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Kaspersky Lab, αφιερωμένο στο «Kaspersky Geek Picnic», ο Bonn δήλωσε ότι ο Nelson Mandela έγραψε το 1995 ότι το κύριο όπλο του 21ου αιώνα θα ήταν η «εκπαίδευση» και ότι  θα αντικαταστήσει τόσο τα πυρηνικά όπλα, όσο  και τα όπλα μαζικής καταστροφής του 20ού αιώνα.
Ο Γάλλος ερευνητής δήλωσε επίσης ότι «κατά την άποψή μου φαίνεται ότι πρόκειται για συστήματα ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης. Για τη λειτουργία τους, σε αντίθεση με μια ατομική βόμβα, δεν υπάρχει ανάγκη για ουράνιο,  για εργοστάσια, ή για άλλα δυσεύρετα υλικά. Απαιτούνται μόνο πυρίτιο και ηλεκτρική ενέργεια».
Μιλώντας για το νέο υπερόπλο (ΑΙ), ο επιστήμονας είπε ότι δεν μπορεί  να ανιχνευτεί η δημιουργία και ανάπτυξη των νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και άλλες  πυρηνικές Υπηρεσίες  μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια ουρανίου, πλουτωνίου και άλλων ραδιονουκλιδίων που βρίσκονται σε καλά κρυμμένα όπλα, για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ΑΙ.
Επομένως, η εμφάνιση ενός τέτοιου «υπερόπλου» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση.
«Πολιτικοί, καθώς  και εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γαλλίας, του Ισραήλ και πολλών άλλων χωρών αρνούνται ότι αναπτύσσουν παρόμοια συστήματα για τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων. Αν είναι πραγματικά έτσι, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αλλά, κατά την άποψή μου, η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αυτό είναι το κύριο στρατηγικό καθήκον των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων «, δήλωσε ο Bonn.
Εάν ένα τέτοιο ισχυρό όπλο μπορούσε να έχει ήδη αναπτυχθεί, τι θα εμπόδιζε τις χώρες να το χρησιμοποιήσουν;
Σύμφωνα με τον Anton Shingarev, αντιπρόεδρο του Kaspersky Lab, οι χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις ισοδύναμες με τις συμβατικές επιθέσεις και διατηρούν το δικαίωμα να ανταποδώσουν σε μια τέτοια απειλή με οποιονδήποτε τρόπο αποφασίσουν.
Επιπλέον, τα κυβερνοόπλα θα καταστήσουν και τους  επιτιθέμενους  ευάλωτους, δεδομένου ότι  οι σημερινές σύγχρονες βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν παρόμοιο εξοπλισμό, λειτουργούν σύμφωνα με παρόμοιες αρχές και συνδέονται με το ίδιο παγκόσμιο δίκτυο.
Κατά συνέπεια, το θύμα μιας  κυβερνοεπίθεσης  μπορεί να αναλύσει και να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι επιθέσεις αυτές σε κρατικό επίπεδο δεν έχουν νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις