Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ρουσφέτι στην Τράπεζα της Ελλάδος: Τα «παιδιά» του Στουρνάρα είναι τα μόνα που γλιτώνουν τον ΕΦΚΑ και τις μειώσεις 30% στις συντάξεις τους

Τα «παιδιά» του Στουρνάρα είναι τα μόνα που γλιτώνουν τον ΕΦΚΑ και τις μειώσεις 30% στις συντάξεις τους

Εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι εξαιρούνται από τον νόμο Κατρούγκαλου και συνεχίζουν να λαμβάνουν -χωρίς καμία περικοπή- προνομιακές συντάξεις που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ τον μήνα.

Παρότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε κάθε ομιλία του μιλά με σκληρή γλώσσα για τις «γενναιόδωρες» συντάξεις που απονέμονται στην Ελλάδα και για την ανάγκη υλοποίησης νέων μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, προστατεύει τα δικά του «παιδιά» από τις περικοπές που φτάνουν έως 30% για τους υπόλοιπους συνταξιούχους. 
Η εξαίρεση των συνταξιούχων της ΤτΕ αποκαλύπτεται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με Αρ. Πρωτ.: Φ80000 / οικ.60258 / 1471, όπου ορίζεται ότι αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις πλην του ΟΓΑ και του Ταμείου Σύνταξης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο διοικητής της ΤτΕ και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων ζητά από τους υπόλοιπους συνταξιούχους να πληρώσουν το... μάρμαρο του νέου Μνημονίου, με πρόσχημα ότι καμία Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης δεν έχει ενταχθεί σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Αντιθέτως, όλες διατηρούν την ανεξαρτησία τους. Οι εργαζόμενοι της τράπεζας πάνε και ένα βήμα πιο πέρα! Επικαλούνται ως επιχείρημα και το γεγονός ότι οι συντάξεις και τα μερίσματα που παίρνουν χρηματοδοτούνται από την κερδοφορία της τράπεζας και όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως επιβάλλει το ευρωσύστημα.

Αυτό όμως που σκοπίμως αγνοούν στην Κεντρική Τράπεζα είναι ότι υπήρχαν και άλλα επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούσαν με δικούς τους πόρους, αυτόνομα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα οποία αναγκάστηκαν με το «έτσι θέλω» του Γιώργου Κατρούγκαλου να ενταχθούν στη λαιμητόμο του ΕΦΚΑ (όπως ΤΣΜΕΔΕ - μηχανικοί, ΤΣΠΕΑΘ - δημοσιογράφοι, ΤΣΑΥ - γιατροί κ.ά.)
Αντιρρήσεις
Πάντως υπήρξαν κυβερνητικές φωνές που κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να μην προχωρήσει η εξαίρεση της ΤτΕ. Μάλιστα δημοσιεύτηκε και σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποσύρθηκε άρον άρον για να διορθωθεί.
Υπενθυμίζεται πως στο ανεξάρτητο Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος η μέση σύνταξη τον Φεβρουάριο (σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος) ανήλθε σε 1.267 ευρώ και τη λαμβάνουν 4.744 συνταξιούχοι. Επίσης λαμβάνουν επικουρική σύνταξη που ανέρχεται έως το 20% των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς και μέρισμα ύψους 16%, το οποίο ονομάζεται μετεργασιακή παροχή.

Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν (στο δικό τους Ταμείο) σχεδόν διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές απ' ό,τι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ενώ η τράπεζα ενισχύει κάθε χρόνο με το σύνολο των καθαρών κερδών της τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Φέτος η συνεισφορά της ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ.


http://www.dimokratianews.gr/content/75498/roysfeti-stin-trapeza-tis-ellados

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις