Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Γιατί αυτό το ATM έγινε χρυσό - ΦΩΤΟ

Πέντε δεκαετίες αφότου άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παίρνει και χρησιμοποιεί μετρητά, το πρώτο ATM έγινε χρυσό για τον εορτασμό των 50 του χρόνων.

Δημιούργημα του Σκωτσέζου εφευρέτη Σέπερντ Μπάρον, το πρώτο ΑΤΜ άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο 'Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, το πρώτο από τα έξι μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που είχε παραγγείλει η τράπεζα.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία "On the Buses", ήταν το πρώτο πρόσωπο που έκανε ανάληψη χρημάτων από το νέο μηχάνημα.
Σήμερα, ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με περίπου 70.000 μηχανήματα μόνο στη Βρετανία, τα οποία διένειμαν 175 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2016. Το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.
Για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο 'Ενφιλντ, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.
"Παρά την τεράστια χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά παραμένουν ένα καθοριστικό κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων", δήλωσε ο Ράχιλ 'Αχμεντ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Εμπειρίας των Πελατών και Δικτύων στη Barclays.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις