Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΝΗΡΕΑΣ: ΘΗΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Το υποβρύχιο «ΝΗΡΕΑΣ» έχει αποπλεύσει ανοιχτά του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, περνώντας από το Δίαυλο. Είναι η ώρα που ο ήλιος ανατέλλει!

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές για τον μέσο άνθρωπο. Λιτότητα και στενότητα χώρων. 
Τα εκσυγχρονισμένα Υ/Β διαθέτουν αξιόλογες επιδόσεις και παραμένουν ικανά παρά την παλαιότητα τους. Μολονότι, Υ/Β περίπου 40 ετών εξακολουθούν να ανταποκρίνονται με τον πλέον ικανό και αποτελεσματικό τρόπο. 
Αντικρίζοντας τη θέα από τη γέφυρα ενός υποβρυχίου δε μπορεί παρά κανείς να αισθανθεί δέος για το σκάφος και την αποστολή του στο ναυτικό πόλεμο.
Οι ιστοί των δύο περισκοπίων βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη ενώ πίσω μας αφήνουμε τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Ο «ΝΗΡΕΑΣ» αναπτύσσει ταχύτητα για την διατήρηση της βέλτιστης πορείας μέχρις ότου βγούμε στην ανοιχτή θάλασσα.
Το υποβρύχιο είναι σαν ένας λύκος, κρυμμένος καλά που παραμονεύει να αρπάξει ύπουλα το ανυποψίαστο θήραμα του. Στα πλαίσια της άσκησης που παρακολουθήσαμε το Υ/Β ΝΗΡΕΑΣ στοχοποίησε φίλια μονάδα επιφανείας (ΤΠΚ SUPER VITA) που ήταν σε εχθρικό ρόλο. Παρά το στενό πλαίσιο δράσης λόγω της πληθώρας ανθυποβρυχιακών μέσων το Υ/Β ΝΗΡΕΑΣ κατόρθωσε να επιφέρει καίρια πλήγματα. 
Η ισχύς πυρός του «ΝΗΡΕΑ» είναι τρομακτική, διακρίνοντας τους τορπιλοσωλήνες έτοιμους να χρησιμοποιηθούν οπότε απαιτηθεί εναντίον εχθρικών πλοίων που στο περισκόπιο φαίνονται σαν απλά «θηράματα».
Κάθε φορά που οι άνδρες των υποβρυχίων βγαίνουν στην θάλασσα ζουν και ενεργούν όπως και στον πόλεμο. Οι συνθήκες είναι οι ίδιες, σκληρές, απαιτητικές, επίπονες.
Τα ελληνικά Υ/Β είναι παντού. Σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο εκτελώντας πληθώρα αποστολών ακόμα και σε περίοδο ειρήνης κρατώντας ψηλά και περήφανα την ελληνική σημαία και την ενεργό ελληνική αποτροπή.
 
Οι συνθήκες φωτισμού στο Υ/Β είναι σκοτεινές. Το πλήρωμα είναι δεμένο σαν μια γροθιά και ζει σαν μια μεγάλη οικογένεια. Όσοι υπηρετούν στην θρυλική Διοίκηση Υποβρυχίων είναι εκεί γιατί το θέλουν και το πιστεύουν. 
Το Υ/Β «Νηρεύς» (S 111) συμμετείχε στην μεγαλύτερη ανθρυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Proud Manta εν έτει 2012. Το Υ/Β παρά την ηλικία του κατέγραψε αξιοσημείωτες επιτυχίες με αντίπαλα πλοία και υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας αποδικνύοντας πως ένα οπλικό σύστημα όταν βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και τεχνικών εξακολουθεί να παραμένει φονικό και άκρως αποτελεσματικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις