Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Σήμερα “κληρώνει” για ΤΑ ανασφάλιστα

Τα δύο σενάρια για το τι θα γίνει με τα λάθος ειδοποιητήρια τα οποία έλαβαν οι ιδιοκτήτες ΙΧ, με τα οποία απαιτείται η καταβολή του προστίμου 250 ευρώ.

Του Νίκου Ρογκάκου

«Κληρώνει» σήμερα για τα περίπου 1.150.000 ανασφάλιστα οχήματα τα οποία ανακάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες μετά τις
διασταυρώσεις που έγιναν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το τι θα γίνει με τα τουλάχιστον 250.000 λάθος ειδοποιητήρια τα οποία εστάλησαν σε ιδιοκτήτες και τους ζητούν να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο 250 ευρώ.

Τα δύο υπουργεία εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα προκειμένου να ληφθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις. Ήδη υπήρξε σύσκεψη ανάμεσα στους αρμόδιους υφυπουργούς Κατερίνα Παπανάτσιου και Νίκο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Προς το παρόν οι επικρατέστερες προτάσεις είναι δύο, με τα επιτελεία των δύο υπουργείων να είναι διχασμένα σχετικά με την τελική απόφαση. Συγκεκριμένα, η μια πρόταση προβλέπει να παραμείνουν ως έχουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ασφάλιση του Ι.Χ. τους.

Αναφορικά με τα λάθη τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες θα φροντίσουν να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία όσων βρέθηκαν χωρίς δική τους ευθύνη να χρωστούν τουλάχιστον 250 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στα δύο αρμόδια υπουργεία εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μια νέα διασταύρωση μεταξύ των οχημάτων τα οποία καταγράφηκαν ως ανασφάλιστα.

Η νέα διασταύρωση θα γίνει αφού πρώτα Αστυνομία, υπουργείο Μεταφορών και Ασφαλιστικές εταιρίες, στείλουν στην ΑΑΔΕ επικαιροποιημένα στοιχεία προκειμένου να τα διασταυρώσει με τα στοιχεία των αυτοκινήτων στα οποία στέλνει ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, τότε τη διόρθωση τους και τη διαγραφή των προστίμων θα την αναλάβουν είτε οι Ασφαλιστικές εταιρίες, είτε θα υπάρξει μια υπηρεσία του Δημοσίου η οποία θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να διαγραφούν στο σύνολο τους τα πρόστιμα τα οποία ήδη έχουν εκδοθεί, δίνοντας μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους εντός ενός χρονικού ορίου το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, γλιτώνοντας το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διασταυρώσεων, όπου σε αυτόν όποιος από αυτούς που είχαν λάβει το πρώτο ραβασάκι δεν έχει ασφαλίσει το όχημα του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλαπλάσιο πρόστιμο.

Και τα δύο σενάρια μοιάζουν πιθανά, με το πρώτο να προκρίνεται ως ένδειξη αυστηρότητας απέναντι σε όσους αγνοούν τους νόμους, ενώ το δεύτερο προτείνεται προκειμένου να μην υπάρξει και πολιτική δυσαρέσκεια από χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι μεταξύ άλλων υποχρεώσεων θα κληθούν να πληρώσουν και το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις